Huonekaluliikkeestä tehtiin "lämmittelykeskus" ja miljoonat keittävät talousvetensä Texasissa – pakkanen runnoo vesiputkia talvimyrskyn kurittamassa osavaltiossa

Pakkanen kurittaa Texasia: Kylmimmät lämpötilat vuosikymmeniin ja miljoonat ovat ilman sähköä 1:31
Näin talvimyrsky on kurittanut Texasia.

Yhdysvalloissa Texasissa talvimyrsky on hellittänyt ja lämpötila vähitellen nousemassa, mutta osavaltiossa kärsitään yhä pakkasen vaikutuksista.

Texasissa mitattiin alkuviikosta paikoin yli 10 pakkasastetta. Osavaltiolle poikkeuksellinen kylmä talvisää jätti miljoonat ihmiset vaille sähköä ja puhdasta vettä. Tilanne on saatu parantumaan, mutta vielä perjantaina noin 165  000 ihmistä oli ilman sähköä ja yli 260  000 oli vailla juoksevaa vettä.

Miljoonat joutuvat keittämään talousveden

Vesijohtoihin ei myöskään monin paikoin ole saatu riittävästi painetta, minkä vuoksi 29 miljoonan asukkaan osavaltiossa lähes seitsemää miljoonaa ihmistä suositeltiin keittämään vetensä ennen sen juomista tai käyttämistä ruuanlaitossa.

Houstonin miljoonakaupungissa asukkaat joutuivat perjantaina jonottamaan tuntikausia saadakseen puhdasta juomavettä.

Paikallinen asukas Percy McGee kuvaili olevansa erittäin turhautunut jonottaessaan vettä urheilustadionilla Houstonissa.

–  Olen ollut ylhäällä viidestä asti ja liikkeellä kuudesta asti. Nyt kello on 11.30, mutta minulla ei ole vaihtoehtoja. Vesi on loppu kaikista kaupoista asuinalueellani, McGee kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Huonekaluliike "lämmittelykeskuksena"

Viranomaiset ovat avanneet ympäri Texasia satoja "lämmittelykeskuksia", joihin sähköttä jääneet texasilaiset ovat voineet mennä suojautumaan pakkaselta. Houstonissa myös esimerkiksi huonekaluliike avasi ovensa asukkaille lämmittelyä varten.

Hyytävä talvisää on siirtynyt vähitellen Yhdysvaltain etelä- ja keskiosista kohti itärannikkoa, jossa ollaan tottuneempia jäätävään säähän ja infrastruktuurin pitäisi kestää paremmin.

Yhdysvalloissa talvimyrskyyn liittyviä kuolemantapauksia on kirjattu tällä viikolla ainakin 40.

Lue myös:

    Uusimmat