Ainakin 21 kuollut USA:n hyytävissä pakkasissa: Nuori opiskelija jäätyi hengiltä yliopistolle – viikonloppuna lämpenee radikaalisti

Nainen jäätyi kuoliaaksi asunnossaan Yhdysvalloissa 1:12
Nainen paleltui kuoliaaksi asuntoonsa termostaatin rikkoutumisen takia Milwaukeessa Wisconsinissa.

Yhdysvaltojen pohjoisosa on kärsinyt noin viikon ennätyspakkasista. Polaaripyörteen mukaan tuoma kylmä ilma oli eiliseen mennessä surmannut mediatietojen mukaan ainakin 21 ihmistä Yhdysvalloissa. Sää lämpenee tänä viikonloppuna nopeasti.

Kovimpia pakkasia on koettu pohjoisen keskilännen osavaltioissa. Reilusta 300 miljoonasta asukkaasta noin 90 miljoonaa on elänyt viimeisen viikolla -17 celsiusasteessa tai kylmemmässä. Kaikkiaan polaaripyörteen arvioidaan vaikuttaneen noin 250 miljoonan ihmisen elämään.

Tuuli huomioiden pakkanen on useissa paikoissa keskilännessä tuntunut -40 asteelta ja jopa -60 asteelta.

Pakkasvaroituksia on viikon aikana annettu yhteensä 12 osavaltiossa. Pakkasen takia on suljettu useita kouluja ja työpaikat ovat kehottaneet työntekijöitään jäämään kotiin.

Useita kodittomia kuollut

Pahimmin pakkaset ovat koetelleen kodittomia. Vaikka suurimpiin kaupunkeihin on avattu ylimääräisiä pakkassuojia, on eri puolilta keskilänttä löytynyt kuitenkin useita kodittomia pakkaseen kuolleena ja ainakin kymmenet ovat saaneet sairaalahoitoa.

Yksistään Chicagon sairaaloissa on viime päivinä hoidettu yli 50 paleltumista kärsinyttä. Näistä noin puolet on ollut kodittomia. Osalla paleltumat ovat niin pahoja, että heiltä joudutaan amputoimaan raajoja.

Lorainen kaupungissa Ohiossa 60-vuotias koditon nainen löydettiin kuoliaaksi jäätynenä hylätystä talosta. Michiganissa taas löydettiin kuoliaaksi jäätynyt mies, joka oli viranomaistietojen mukaan "pukeutunut riittämättömästi" sääoloihin nähden.

Milwaukeesta Wisconsinista taas löytyi kuoliaaksi jäätynyt mies autotallistaan. Hänen arvioitiin saaneen sairauskohtauksen lumitöitä tehdessään ja jäätyneen kuoliaaksi.

Iowa Cityssä Iowan osavaltiossa 18-vuotias yliopisto-opiskelija löytyi tajuttomana kampusalueelta yliopiston rakennuksen edestä. Hänet kuljetettiin sairaalaan, jossa hän kuoli myöhemmin. Tapauksessa ei poliisin mukaan epäillä rikosta.

Lahjoituksia virtaa

Pakkasen aiheuttama liukkaus on myös johtanut useisiin liikenneonnettomuuksiin, jotka ovat vaatineet kuolonuhreja. Esimerkiksi maanantaina Chicagossa mies kuoli jäätyään lumiauran alle. Pohjois-Indianassa taas 22-vuotias poliisi vaimoineen kuoli ajettuaan ulos liukkaalta tieltä.

Tavalliset kansalaiset ovat olleet aktiivisia kodittomien auttamisessa. Esimerkiksi Clevelandissa Ohiossa kansalaiset jättivät muovipusseissa lämpimiä vaatteita kodittomille. Vaatekassit ovat olleet sidottuna "Rakkauden seinäksi" kutsuttuun aitaan.

Chicagossa evakuoitiin kodittomien telttaleirin sen jälkeen, kun yksi lämmitykseen kätetyistä kymmenistä propaanisäiliöistä räjähti. Leirin noin 70 asukasta muutti pakkasten ajaksi hotelliin. Hotellimajoituksen oli maksanut nimettömänä pysyvä lahjoittaja.

Michiganin Lake Odessan pikkukupungissa paikallinen apteekkari Mark Cusack turvautui moottorikelkkaan jaellakseen lääkkeet asiakkailleen.

Tämän viikonlopun kuluessa säässä tapahtuu kuitenkin radikaali muutos. Lämpötilan odotetaan kohoavan vuodenajan tavanomaisia lukuja korkeammaksi. Lämpeneminen on kuitenkin vain väliaikaista. Paukkupakkasten odotetaan palaavan jälleen ensi viikon kuluessa.

Viikonlopun aikana Chicagossa lämpötilöan odotetaan nousevan jopa +10 asteeseen, mikä on tuntuvasti ajan tyypillistä lämpötilaa korkeampi.

Viranomaiset varoittavat, että myös nopeasti tapahtuvaan suureen lämpenemiseen liittyy vaaroja. Nopeasti sulavan lumen pelätään aiheuttavan tulvia ja vesiputket ovat koetuksella sulamisen takia.

Lähteet: BBC, The People, The Sun

Lue myös:

    Uusimmat