Video: Viro julkaisi ennennäkemättömiä kuvia Estonian hylystä

Viro julkaisi uusia kuvia vuonna 1994 uponneesta autolautta Estoniasta 1:30
Katso video: Viron julkaisemat uudet kuvat paljastavat vuonna 1994 uponneesta autolautta Estoniasta paljon.

Estonian hylystä on saatu uutta kuvamateriaalia, kun hylyn ja sitä ympäröivän merenpohjan alustavat tutkinnat on aloitettu.

Viron johtamassa tutkinnassa ovat mukana myös Ruotsin ja Suomen onnettomuustutkintakeskukset.

– Estonian hylyn ja sitä ympäröivän merenpohjan alustava arviointi onnistui paremmin kuin uskalsimme toivoa, sanoi Viron onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Rene Arikas tiedotteessa.

Seuraavaksi Viron onnettomuustutkintakeskus aloittaa yksityiskohtaisen analyysin kerätystä tiedosta. Tämä kestää Arikaksen mukaan noin kolme kuukautta.

Sen pohjalta suunnitellaan tutkimuksen jatkon kulku.

– Seuraaviin vaiheisiin kuuluvat muun muassa piirustusten digitointi ja 3D-mallin luominen aluksesta, ferromagneettisen kartoituksen tekeminen ja virtausmittarin asentaminen hylyn läheisyyteen.

Tutkinnassa on käytetty Tukholman yliopiston tutkimusalus Electra af Äskötä. 

Viron geologian tutkimuskeskuksen merigeologian ja geofysiikan osaston päällikkö Sten Suuroja kertoo, että kallioperää on merenpohjan kallioperää on tutkittu seismisen ja akustisen profiloinnin avulla. 

– Alustavien tietojen perusteella hylyn keula- ja peräosat sijaitsevat pehmeässä savessa ja laivan keskiosa on kovemmalla kallioperällä ja moreenilla. Nämä johtopäätökset perustuvat epäsuoralla menetelmällä hankittuun tietoon, ja merenpohja on tutkittava suoraan paikan päällä tarkempien johtopäätösten tekemiseksi, Suuroja sanoo.

Vaurioiden tarkka laajuus vielä epäselvä

Tutkimuksissa selvisi, että aluksen rungon oikealla puolella on lävistysvaurioita, mitkä nähtiin myös vuonna 2020 julkaistussa norjalaisdokumentissa.

Vaurion mitta on Arikaksen mukaan vähintään 4 kertaa 22 metriä, mutta tarkkaa laajuutta ei voida määrittää, koska vahinko on osittain rungon alapuolella.

– Vaurio kohdistuu sekä ulkovaippaan että suurelta osin sisäisiin rakenteisiin, Arikas sanoo.

Estonian keularamppi on irronnut saranoiden rikkoutumisen seurauksena, minkä takia aluksen autokannelle voi nyt nähdä.

– Rungossa on havaittu useita muodonmuutoksia ja halkeamia. Yksi esimerkki on perän vaurioituminen, mikä voi osoittaa, että aluksen perä kosketti ensimmäisenä pohjaa uppoamisen aikana.


Lue myös:

    Uusimmat