MTV Uutiset tutkimusryhmän mukana Estonian uppoamispaikalla: ”Eniten kysymyksiä herättää neljän metrin aukko laivan kyljessä”

3:36
MTV:n kirjeenvaihtaja seuraa Estonia-tutkimusta - näin tutkimukset ovat tänään edenneet

Uudet tutkimussukellukset matkustajalautta Estonian hylyllä on aloitettu tänään.

Viron johtama tutkimusryhmä haluaa tutkia laivan kyljestä löytynyttä yli neljämetristä reikää ja merenpohjaa hylyn ympäriltä. Tarkoitus on saada lisätietoa, mitä laivalle on tapahtunut.

Tallinnasta Tukholmaan matkalla ollut autolautta Estonia upposi syyskuussa 1994.

MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Petri Saraste matkasi tänään tutkimusryhmän mukana Estonian onnettomuuspaikalle Suomenlahdelle.  Saraste raportoi päivän tapahtumista paluumatkallaan uppoamispaikalta iltapäivällä.

– Saimme aika seikkaperäisen selvityksen siitä, mitä seuraavaksi tutkitaan. Tutkimusryhmä viettää paikan päällä 11 päivää, Saraste kertoo.

Saraste kertoo, että uuden tekniikan avulla tutkimusryhmällä on mahdollisuus saada erittäin tarkkoja kuvia hylystä. Tekniikka on paljon kehittyneempää kuin 27 vuotta sitten.

Hylystä on määrä ottaa jopa 25 000 kuvaa, joiden avulla hylky 3D-mallinnetaan. Kuvaus suoritetaan erikoislaitteilla, sukeltajia ei käytetä kuvaamiseen.

– Kuvia tullaan analysoimaan ja siellä tehdään meren pohjan kartoitusta. Laiva on hieman kallistunut toiseen suuntaa ja silloin päästään vielä lähemmäksi vaurioita. Tietenkin eniten kysymyksiä herättää tämä neljän metrin aukko laivan kyljessä, jota ei aikanaan huomattu, Saraste toteaa

Sarasteen mukaan meren pohjan tutkimus on niinikään keskeisessä roolissa, koska sen myötä voidaan osaltaan selvittää, mitä on tapahtunut.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja