Estoniasta löydetty uusia halkeamia – Tutkintakomission jäsen MTV:lle: Laiva ei uponnut sievästi pohjaan

Estoniasta löydetyt uudet suuret halkeamat eivät tulleet yllätyksenä Estonia-onnettomuuden tutkintakomission entiselle jäsenelle Heimo Iivoselle.

Aftonbladetin mukaan Estonian rungosta on löytynyt nyt uusia vaurioita, joita ei ole havaittu aiemmin. Löydetyt kaksi halkemaa ovat kooltaan 10–15 metriä pitkiä.

Iivonen ennakoi jo viime syksynä yhdessä tutkintakomission toisen jäsenen, Tuomo Karppisen kanssa, että halkeamia on Estonian rungossa todennäköisesti enemmänkin. Kannanoton mukaan reikiä voi tulla näkyviin ajan kuluessa hylyn liikkuessa.

– Tuollainen iso laiva, kun se rojahtaa meren pohjaan, niin kyllä siinä jotain muutakin aina tapahtuu, kuin sievä laskeutuminen. Se tulee alas valtavalla painolla. Ja kun se tulee perä edellä, niin alukseen tulee jännitteitä, Iivonen kertoo MTV Uutisille.

Iivonen arvelee, että uusia vaurioita havaitaan vasta nyt, sillä laiva on ollut pohjassa mudan ympäröimänä. Hänen mukaansa on mahdollista, että Estonia olisi päässyt liikkumaan meren pohjassa, sillä hylky lepää jyrkässä rinteessä ja aluksen toinen pää on huomattavasti ylempänä.

– Ei laiva ihan pystyssä ole siellä, mutta kulmassa kuitenkin. Voisi kuvitella, että hylky saattaisi kulkea syvempään suuntaan, mutta tämä on pelkkä arvio, Iivonen huomauttaa.

Iivonen kertoo, että Estoniaan tulleiden vaurioiden selvittäminen ei kuulunut tutkintakomission tehtävään.

– Meidän tehtävämme oli selvittää, minkä takia tällainen tapahtui ja miten voisimme tulevaisuudessa välttää tällaiset tapahtumat.

Estonian uppoamisessa vuonna 1994 kuoli 852 ihmistä ja pelastui 137.

3:36
Katso video: MTV:n kirjeenvaihtaja Petri Saraste oli seuraamassa Estonian uusimpia tutkimuksia Suomenlahdella.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja