Video: Ukrainassa sotilas nostaa selkäänsä suomalaistenkin varusmiesten kantaman singon – "Työnnämme venäläiset takaisin"

4:09
Video: Ukrainan puolella taistelevat ulkomaalaiset valmistautuvat taisteluun Severodonetskissa – aseistuksena Suomenkin käyttämiä kertasinkoja.

Venäjä keskittyy yhä Severodonetskin valloittamiseen Itä-Ukrainan pullistumassa.

Kreml on keskittänyt Severdonetskin alueelle merkittävän osan sillä Ukrainassa käytössä olevista joukoista. Ukraina arvioi aiemmin, että kaupunkia vastaan hyökkää noin 10 000 venäläissotilasta.

Tällä hetkellä näyttää varsin selvältä, että Venäjä tulee myös onnistumaan Severodonetskin valloittamisessa, sillä alle viikon taisteluiden jälkeen se on valloittanut noin 80 prosenttia kaupungista.

Severodonetskin miehitys olisi Venäjälle pikemminkin symbolinen kuin strateginen voitto, arvioi ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Kyse on viimeisetä merkittävästä kaupungista, jota Ukraina edes jossain määrin pitää hallussaan Luhanskin alueella. Venäjä ei ole onnistunut piirittämään kaupunkia. 

Videolla näkyy Suomenkin käyttämä sinko

Uutistoimisto Reutersin videolla kerrotaan näkyvän, miten ulkomaalaisia vapaaehtoistaistelijoita saapuu Severodonetskin alueelle.

Videolla sotilaat ottavat ajoneuvosta aseita ja varusteita, kuten Suomenkin käyttämiä NLAW-kertakäyttösinkoja.

Helmikuussa Suomi ilmoitti lähettävänsä Ukrainaan muun muassa 1 500 kertakäyttösinkoa, 2 500 rynnäkkökivääriä ja muita varusteita.

Suomen lahjoittamien kertakäyttösinkojen mallia ei tarkennettu. Näin ollen ei siis ole varmaa, ovatko videolla näkyvät NLAW-singot osa Suomen lähettämää aseapua.

NLAW on Britannian ja Ruotsin yhteistyössä kehittämä kertakäyttösinko, jota käyttävät Suomen lisäksi muun muassa Britannia, Sveitsi ja Indonesia.

"Palaamme perheidemme luokse"

Yksi videolla kommentteja antavista sotilaista kertoo nimekseen Zurab Kakalidze, jonka hihassa on Ukrainan ja Georgian lippuyhdistelmä.

– Tämä on myös sota georgialaisten puolesta. Olen vain 22-vuotias ja minusta tuntui, että tämä on oikea asia tehdä, Kakalidze sanoo Reutersille.

– Me työnnämme venäläiset takaisin. Siinä voi mennä päivä, kuukausi tai vuosi, mutta sillä ei ole väliä, hän jatkaa.

Kakalidze uskoo olevansa ”historian oikealla puolella”.

– Aiomme varmistaa, että me kaikki palaamme koteihimme perheidemme luokse. Ja varmistamme myös, etteivät miehittäjät tee niin, hän jatkaa.

Juttua korjattu 3.6.2022 kello 19.25: Videolla näkyvä sinko on NLAW, eikä APILAS. Suomen puolustusvoimat on käyttäneet molempia aseita.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja