Video: Ukrainan sotilaat ottavat venäläisiä vangeiksi vapautetussa kylässä – näin vastahyökkäys on edennyt

Ukraina julkaisi videon vapautetusta Storozhevestä: Venäläissotilaat joutuvat vangeiksi 0:56
Katso video: Ukrainalaiset ottavat venäläisiä vangeiksi vapautetussa kylässä

Ukraina on tehnyt nopeinta edistymistä sotatantereella seitsemään kuukauteen, kun se sanoo vapauttaneensa seitsemän kylää Venäjän hallusta. 

Vapautetuista kylistä neljä, Storozheve, Blahodatne, Neskuchne ja Makarivka, sijaitsee varsin pienellä alueella Mokri Yaly -joen varrella, missä Venäjän kerrotaan räjäyttäneen jo toisen padon viikon sisällä. 

Muut väitetysti vapautetut kylät, Levadne ja Novodarivka, sijaitsevat 10 kilometriä Mokri Yaly -joesta länteen. Lisäksi Ukraina kertoo vapauttaneensa Lobkoven kylän, joka sijaitsee Zaporizhzhjan kaupungin kaakkoispuolella. 

Venäjä ei ole kommentoinut Ukrainan väittämiä.

Ukraina on kuitenkin ahkerasti jakanut kylistä kuvamateriaalia. 

Ukrainan armeijan lennokki on kuvannut muun muassa Storozhevessä, kuinka ukrainalaisjoukkoja talsii kylässä ja ottaa ainakin kolmen venäläissotilasta vangiksi. 

Uutistoimisto Reuters kertoo paikantaneensa välittämänsä videon Storozheveen satelliittikuvien perusteella, mutta videon kuvausajankohtaa ei ole pystytty varmistamaan. 

Katso video Storozhevestä pääkuvan paikalta. 

Ukrainan varapuolustusministerin Hanna Maliarin mukaan maan joukot ovat vapauttaneet 90 neliökilometriä alueita vastahyökkäyksen alkamisen jälkeen. Vastahyökkäyksen käynnissä olon vahvisti viikonloppuna presidentti Volodymyr Zelenskyi

Tarkkaa ajankohtaa sen alkamiselle ei voi määrittää. 

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Lippu salkoon: Ukraina vapautti kylän Donetskissa 1:21
Katso myös: Ukraina vapautti kylän Donetskissa

Asiantuntija: Vasta tunnustelu käynnissä

Sotatantereelta on nähty myös Ukrainan tappioita. Venäjän puolustusministeriö ja Kreml-mieliset sotakommentaattorit ovat jakaneet kuvia ja videoita tuhotuista tai menetetyistä länsipanssareita. 

Viimeisimmäksi levisi kuvia kolmesta Suomen lähettämästä Leopard 2R -raivauspanssarivaunusta, jotka Ukraina oli ilmeisesti menettänyt. 

Vaikka Ukraina on nyt vapauttanut alueitaan vauhdikkaammin kuin pitkään aikaan, merkittävää läpimurtoa ei ole syntynyt ainakaan vielä. 

Eilen kenraalimajuri evp. Pekka Toveri ja everstiluutnantti evp. Olli Dahl arvioivat MTV Uutisille, että Ukrainan operaatio on todennäköisesti vasta tunnusteluhyökkäysvaiheessa.

Videokuvaa julki: Tässä ovat Suomen Leopardit, jotka Ukraina näyttää menettäneen 0:56
Tässä ovat Suomen Leopardit, jotka Ukraina näyttää menettäneen

Ukraina julkaisi videon: Venäläisten väitetään pakenevan asemistaan Zaporizhzhjassa 1:00
Ukraina julkaisi videon: Venäläisten väitetään pakenevan asemistaan Zaporizhzhjassa

Lue myös:

    Uusimmat