Mitä jos Venäjä hajoaisi Ukrainan sodan seurauksena? "Tätä kehitystä Venäjän johto haukan lailla vahtii"

Mitä tapahtuu Suomen turvallisuudelle, jos Venäjä hajoaa? Jarmo Lindberg kertoo, miten arvaamaton tilanne voi edetä 1:32
Mitä tapahtuu Suomen turvallisuudelle, jos Venäjä hajoaa? Jarmo Lindberg kertoo, miten arvaamaton tilanne voi edetä.

Puolustusvoimien entinen komentaja ja kokoomuksen kansanedustaja Jarmo Lindberg kertoo Huomenta Suomen haastattelussa, voisiko Venäjä mahdollisesti hajota. 

Venäjän kompastelu Ukrainan sodassa on saanut monet spekuloimaan sitä, että Venäjä saattaisi jopa hajota kymmenen vuoden sisällä. Lindberg näkee, että mikäli näin tapahtuisi, se kävisi ehkä ympärysvaltioiden kautta. 

– On spekuloitu sillä, että Venäjän lähellä olevat ympärysvaltiot ja jotkin IVY-maat alkaisivat katsoa että Venäjän johto on niin heikossa asemassa, että nyt he voivat tehdä siitä pesäeroa ja alkaa irtautua. Tätä kehitystä Venäjä varmasti haukan lailla vahtii. 

Lindberg kertoo, että Venäjän hajoamisdiskurssi on myös osa Venäjän sotapropagandaa.

– Venäjähän sitä paitsi syyttää, että on nimenomaan yksi lännen tavoitteita, että Venäjä hajoaisi. Ja venäläiset myös sanovat, että tämä on oikeutus heidän taistelulleen [Ukrainassa], hän toteaa.

Venäjän hajoaminen voisi merkitä epävarmoja aikoja myös Suomen turvallisuusympäristölle.

– Kyllä niissä erilaisissa käänteissä piilee aikamoisia riskejä, jos sitten Venäjän johto toteaa että näin saattaa todella olla käymässä. Mistä me tiedämme, millaisia arvaamattomia tekoja he saattaisivat sitten tehdä?

Katso Lindbergin kommentit Venäjän hajoamiseen liittyvästä spekulaatiosta ylläolevalta videolta. 

Lue myös:

    Uusimmat