Helsinkiläisellä rannalla kynttilöitä ja kukkia – 6-vuotiaan kuolema uimareissulla on karmea lisäys karuun tilastoon: "Lasten tapaturmissa hukkuminen on toisella sijalla"

MTV paikalla Helsingin Pikkukoskella, jossa 6-vuotiaan epäillään hukkuneen – koronakevät on lisännyt hukkumisia 9:00
MTV Uutiset Live vieraili Helsingin Veräjälaaksossa Pikkukosken uimarannalla.

Koronakevät on tuonut mukanaan surullisen ilmiön. Alkuvuodesta hukkuneita on jo lähes kaksinkertainen määrä verrattuna viime vuoden kevätkuukausiin. 

Suomen Uimaopetus- ja hengenpelastusliiton ennakkotilastojen mukaan toukokuun loppuun mennessä Suomessa hukkui yhteensä 40 ihmistä. Vastaava luku oli viime vuonna 24 ja toissa vuonna 19.

Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton koulutussunnittelija Anne Hiltusen mukaan tänä vuonna on ollut myös paljon läheltä piti -tilanteita. 

– Nyt oli tietenkin heikko jäätilanne, mikä aiheutti sen, että meillä on ollut hukkumisia kaksi kertaa enemmän viime vuoteen verrattuna. Toki koronatilannekin vaikutti: Ihmisillä oli enemmän vapaa-aikaa, jota he lähtivät viettämään luontoon ja vesistöjen äärelle, Hiltunen selittää. 

Uimarannalla haikea näky pikkupojan hukkumisen vuoksi

Viimeisin hukkumistapaus sattui eilen Helsingin Pikkukosken uimarannalla Veräjälaaksossa. Uimassa ollut 6-vuotias poika löydettiin kuolleena. 

Uimarannalla oli tänään vastassa surullinen näky: rannalle, aivan veden rajaan, oli tuotu kukkia ja kynttilöitä pienen pojan muistolle. 

Suositulla uimarannalla on tiettävästi tapahtunut aiemminkin hukkumistapauksia. Hiltusen mukaan Suomessa vesi on paikasta riippumatta sameaa, minkä vuoksi veden varaan joutuneen henkilön etsiminen on haastavampaa kuin esimerkiksi uimahallin kirkkaassa vedessä. 

– Tämä on äkkisyvä ja virtaustakin on. Täällä käy paljon ihmisiä, koska onhan tämä idyllinen paikka keskellä Helsinkiä. Tässä on ollut aiemmin myös hyppypaikka, joka aiheutti onnettomuuksia, Hiltunen sanoo. 

Katso videolta, millainen tunnelma Pikkukosken uimarannalla oli tänään, päivä hukkumistapauksen jälkeen!

Asiantuntija peräänkuuluttaa vanhempien vastuuta

Toistaiseksi poliisi ei ole tarkentanut, miten tapahtumat olivat edenneet ennen pojan traagista kohtaloa. Myöskään Hiltunen ei tiedä pikkupojan hukkumistapauksesta enempää kuin mediassa on kerrottu.

– On löytynyt hukkuneena 6-vuotias poika. Nähtävästi hän on ollut vanhempien tai vanhempansa kanssa uimassa. Vanhempien vastuu valvonnasta korostuu tässä, Hiltunen toteaa MTV Uutiset Livessä. 

Hiltusen mukaan pienten lasten hukkumistapaukset ovat poikkeuksellisia, mutta lasten tapaturmatilastoissa hukkuminen on listan 2. sijalla heti myrkytysten jälkeen.

– Viime kesänä tapahtui lasten hukkumisia todella paljon. Ei ole minun 10-vuotisen uran aikana muista, että olisi ollut vastaavaa, Hiltunen muistelee. 

– Nämä toki muistuttavat siitä, että vettä pitää tavallaan kunnioittaa, Hiltunen sanoo ja muistuttaa toistamiseen vanhempien valvonnan tärkeydestä – edes aikuinen ei saisi polskia ilman valvontaa. 

Mitä pitää muistaa, kun lähtee uimaan yksin tai isommalla porukalla? Katso asiantuntijan ohjeet yllä olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat