Mainos

Video: Stalinin loisto ei himmene Venäjällä – kerran käyty yöpaikkakin muuttui museoksi

0:45

Neuvostoliittoa hallinneen Josif Stalinin saavutusten muistelusta on tullut hyvin suosittua Venäjällä. Uusin Stalin-museo löytyy ehkä hieman yllättävästä paikasta. Kylä on nimeltään Khoroshevo ja Stalinin tiedetään vierailleen siellä yhden ainoan kerran toisen maailmansodan aikana vuonna 1943.

Museo keskittyy vain Stalinin saavutuksiin, eikä sieltä löydy mainintoja esimerkiksi Neuvostoliiton armeijan tappioista tai muista negatiivisista asioista. Museo ei esimerkiksi kerro, että Stalinin hallinnon kolmen vuosikymmenen aikana yli miljoona ihmistä teloitettiin poliittisista syistä. Miljoonia lisää kuoli vankiloissa sekä niiden työleireillä. Ukrainassa ja Etelä-Venäjällä kärsittiin tuolloin nälänhädästä ja etnisiä vähemmistöjä karkotettiin maasta.

Museon johtaja Lidiya Kozlova kieltää museon antavan tapahtumista yksipuolisen kuvan. Hänen mukaansa kyse on siitä, katsotaanko historiaa venäläisestä vai länsimaisesta näkökulmasta.

– Jokainen meistä haluaa valtion olevan vahva. Kysyn aina seuraavan kysymyksen: Voiko vahvan valtion johdossa olla heikko presidentti? Se ei voi olla niin. Jotta hallinto voi tulla vahvaksi, pitää sen johtajan olla älykäs, voimakas ja joskus jopa kova. Tänä päivänä tilanne vaatii sitä. Joseph Stalinin ollessa maan johdossa, tilanne vaati sitä satakertaisesti.

Tutkimusten mukaan vain 20 prosenttia venäläisistä suhtautuu Stalinin toimiin negatiivisesti. Stalinin syntymästä tulee tänään kuluneeksi 137 vuotta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.