Mainos

Video: Ranuan eläinpuistossa hoidettu Pette-kuutti pääsi takaisin vapauteen – "Katseli siinä hetken ja jatkoi matkaa"

Yli kolmen kilometrin päässä merestä löytynyt itämerennorpan kuutti Pette pääsi vapauteen viikonloppuna. Mereen palauttaminen sujui ongelmitta.

Huhtikuun lopulla raahelainen Henri Ukonaho sai tuttavaltaan puhelun kuivalta maalta löytyneestä norpasta. Pette-kuutiksi nimetty hylkeenpoikanen oli liian kevyt palautettavaksi mereen, joten majailtuaan yön Ukonahon saunassa kuutti pääsi Ranuan eläinpuistoon hoidettavaksi.

Viime lauantaina Peten harharetki kuivalla maalla sai onnellisen lopun, kun se toimitettiin Ukonahon johdolla Ranualta takaisin mereen.

Innostui huomatessaan meren

– Taisi merituulet ottaa nokkaan, kun Pette alkoi metelöimään siinä vähän ennen Raahea, Ukonaho kertoo.

Petelle ei annettu eläinpuistossa vapautuspäivänä ruokaa, jotta se ei saisi matkapahoinvointia ja oksenna matkalla merelle.

– Tarjosin sille sitten lähellä rantaa ruokaa. Kaksi kalaa se ehti syödä, ennen kuin huomasi, missä ollaan. Syöminen loppui siihen ja se alkoi heti tunkea itseään ulos häkistä.

Pette kuljetettiin Raahen Meripelastusyhdistyksen aluksella avomerelle, jossa se poistui häkin oven avaamisen jälkeen omatoimisesti uimaan.

– Se sukelsi veneen perän puolelle ja nousi noin kolmenkymmenen metrin päässä pintaan. Katseli siinä hetken ympärilleen ja jatkoi matkaa.

Kiltti asiakas, jolle ruoka maistui

Ranuan eläinpuiston intendentti Mari Heikkilä kertoo kaiken sujuneen kuutin eläintarhajakson aikana hyvin. Ranualla Pette sai polskia altaassa ja pyydystää sinne vapautettuja kaloja.

– Pette oli koko kuukauden ajan hyvinkin kiltti asiakas. Se söi annetun ruuan mukisematta, eli ei tarvinnut pakkosyöttää, mikä oli helpotus niin eläimelle kuin hoitajillekin, Heikkilä kertoo.

Kuukauden aikana kuutin paino nousi yli kaksinkertaiseksi lähtötilanteeseen verrattuna. Lähtiessään se painoi kuusitoista ja puoli kiloa.

– Kun painoa on riittävästi ja rasvaa nahan alla, kuutti pärjää kylmässä meressä, vaikka ei heti osaisi tehokkaasti saalistaakaan.

Ranua Zoossa kuutit ovat harvinaisia vieraita. Aiemmin hoidettavana on ollut vain yksi harmaahylkeen kuutti, mutta Pette oli ensimmäinen eläintarhassa vieraillut itämerennorppa. Heikkilä kertoo.

– Harvoin näitä onneksi meille tulee. Pysyvät emojensa hoivissa, ja kun tulee aika lähteä, tietävät sitten mitä merellä pitää tehdä.

Sekä Heikkilä että Ukonaho uskovat Peten pärjäävän tästä eteenpäin omillaan.

– Eiköhän se hyvin pärjää. Siitä ei ole epäilystäkään, Ukonaho arvioi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.