Sari löysi kotipihastaan keskeltä omakotitaloaluetta hylkeenpoikasen: "Kuutti olisi menehtynyt, jos emme olisi ottaneet sitä turvaan"

1:39
Miten hellyttävä ja suloinen näky: Leikkisä hylje intoutui halailemaan sukeltajan kanssa.

Sari löysi kuutinpoikasen kotipihastaan keskeltä Kokkolan uutta asuinaluetta maanantaina. Eläinrukka oli ollut eksyksissä niin kauan, että vielä tässä vaiheessa ei osata sanoa, selviääkö villieläinhoitolaan toimitettu kuutti hengissä.

Sari Nygrenin viikko ei alkanut ihan kaikkein tavallisimmissa merkeissä. Vuoden 2006 Big Brother -voittaja löysi nimittäin kotipihastaan kuutin maanantaiaamuna.

Aiemmin vain Korkeasaaressa kuutteihin törmännyt nainen tunnisti harmaaturkkisen eläimen heti hylkeenpoikaseksi. Hän ei edelleenkään tiedä, mistä kuutti oli pihaan ilmestynyt – se oli vain putkahtanut jostain.

– Soitin ensimmäisenä 112, koska en tiennyt, minne olisin soittanut, Sari muistelee.

Hätänumerosta ohjeistettiin, että kuutti on saatava pikimmiten lämpimään turvaan. Niinpä Sari haki sisältä ison pyyhkeen, jonka hänen miespuolinen ystävänsä kääri kuutin ympärille. Siis heti, kun tämä sai kuutin kiinni, sillä karkulainen oli yllättävän vikkelä evistään.

– Se liikkui tosi ketterästi lumihangen päällä. Se meni vähän kuin pomppimalla eteenpäin.

Kun kuutti oli saatu kiinni, se vietiin pesuhuoneeseen lämpimään. Saria oli ohjeistettu pitämään kuutin turkki märkänä, ettei vesistöissä viihtyvä poikanen kuivuisi. Raukka oli niin väsynyt, että se nukahti melkein heti kylpyhuoneen lattialle.

Kuutti toimitettiin villieläinhoitolaan

Kuutinpoikanen haettiin Sarin luota vasta samana iltana, minkä vuoksi Sarin asunnossa riitti trafiikkia, kun naapurin lapset ja aikuiset halusivat päästä hämmästelemään vajaan metrin mittaista eläinvauvaa.

Karkumatkalainen toimitettiin pakettiautossa Mustasaaren Nordic Wildlife Care -villieläinhoitolaan. Hylkeenpoikasesta kovin huolissaan oleva Sari on ollut yhteydessä kuuttia hoitaneeseen Markku Harjuun.

– Markku sanoi, että kuutti olisi menehtynyt, jos emme olisi ottaneet sitä turvaan, Sari kertoo.

Asiantuntijan mukaan noin 1,5 kuukauden ikäinen poikanen ehti olla eksyksissä pitkään, jopa useita päiviä. Tavallisesti hylkeiden ulkomuotoa kuvaillaan pulleaksi, mutta tämä tapaus oli kaukana paksurunkoisesta eväjalkaisesta.

Kuutin rasvavarastot olivat huvenneet lähes kokonaan, eikä hylkeenpoikasen tämänhetkinen vointi ole paras mahdollinen. 

– Luulin, ettei se enää nouse tuosta ollenkaan. Se on niin laiha, että sen on täytynyt olla monta päivää erossa emostaan, Harju kuvailee surkeaa lähtötilannetta.

Harju on ruokkinut aliravittua hylkeenpoikasta tuoreella kalalla.

– Jauhan sen sekoittimella hienoksi ja lisään siihen vettä, jotta massasta tulee kohtuullisen juoksevaa. Sen jälkeen massa syötetään letkun avulla suoraan kuutin vatsaan.

Koska kuutti on ollut niin pitkään aliravittu, se ei ole ulostanut vielä kertaakaan, mikä viittaa siihen, että hylkeenpoikanen ei ole saanut päiviin lainkaan ravintoa. Ulosteen koostumus ja väri kertovat, millainen tulevaisuus kuutinpoikasella on. Seuraavat kaksi päivää näyttävät, selviääkö kuutti hengissä.

– Jos sieltä tulee mustaa ja veristä ulostetta, silloin on tosi paha tilanne. Tämä viittaisi siihen, että sisäelimissä on vikaa, jota on melko mahdotonta hoitaa, Harju selventää.

"Tällaiset tapaukset ovat valitettavasti ihmisen aiheuttamia"

Nygren asuu Kokkolassa vastavalmistuneella omakotitaloalueella, jossa omakotitaloja on lukuisia vieri vieressä, eikä vesistöä ole lähimaillakaan. Tapaus on vähintäänkin hämmentävä – mistä ihmeestä vedessä viihtyvä eläin oli ilmestynyt Sarin kotipihaan?

– Asiantuntijan mukaan tällaiset tapaukset ovat valitettavasti ihmisen aiheuttamia, Sari kertoo.

Markku Harju toteaa, että hylje on joka tapauksessa lähtöisin mereltä. Harju epäilee, että kuutti on saattanut säikähtää esimerkiksi moottorikelkkaa ja eksynyt, sillä hylkeenpoikasille ei ole vielä ensimmäisten viikkojen aikana suuntavaistoa. 

Hylkeenpoikasia saattaa havaita merialueilla jään päällä makoilemassa. Vaikka kuutin ulkomuoto onkin kömpelön näköinen, se pystyy liikkumaan mahallaan lumen päällä.

Harju haluaakin muistuttaa, että vaikka hylkeet ovat suloisia otuksia, hylkeenpoikasta ei saa lähestyä tai häiritä. Jos taas hylkeisiin törmää maalla kaukana merestä, tilanteeseen tulee reagoida ottamalla yhteyttä esimerkiksi eläinsuojeluyhdistykseen, joka osaa ohjeistaa, miten tilanteessa tulee toimia.

Kuutista tuli somehitti: "Eipä moni nainen ole ollut kuutin kanssa kylvyssä"

Sari Nygren kertoo, että tapaus herättää hänessä pientä haikeutta, mutta tapaus on hauska muisto, jota ei ihan joka päivä pääse todistamaan. Sari julkaisi hylkeenpoikasesta kuvia Facebook-seinällään, ja pian kommenttikenttä täyttyikin lukuisista ihastelevista kommenteista.

– Ei meinannut päästä nukkumaan ollenkaan, kun ihmiset soittelivat ja laittelivat viestejä, pyytelivät kuvia ja videoita, Sari kertoo naurahtaen saamalleen huomiolle.

– Naureskelimme kaverin kanssa, että eipä moni nainen ole ollut kuutin kanssa kylvyssä, Sari muistelee tapahtunutta jälkeenpäin.

Mikäli kuutinpoikanen kuntoutuu, se vapautetaan takaisin luontoon aikaisintaan kesäkuussa. 

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja