Video: Obama itki avoimesti puhuessaan aselaista – "Aina kun ajattelen noita lapsia, suutun"

Obama itki avoimesti puhuessaan aselaista 3:37

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama itki tiistaina, kun hän kertoi muutoksista maan aselakeihin. Kyyneleet valuivat valtoimenaan presidentin poskille, kun hän muisteli kolme vuotta sitten Newtownissa Connecticutissa tapettuja 20:tä koululaista.

– Aina kun ajattelen noita lapsia, suutun. Siksi jokaisen meistä on vaadittava kongressilta, että se nousee vastustamaan aselobbaajien valheita. Ja meidän on ymmärrettävä, että asialla on kiire. Martin Luther Kingin sanoin, meillä on palava kiire, koska ihmisiä kuolee, Obama sanoi.

– Jatkuvat tekosyyt sille, miksi mitään ei tehdä, eivät enää kelpaa. Aselobbaajat voivat pitää kongressia panttivankinaan, mutta he eivät voi pitää Yhdysvaltoja panttivankinaan, presidentti jatkoi.

Obama muistutti myös, että hän kannattaa edelleen Yhdysvaltain perustuslain takamaa oikeutta aseenkantoon. Presidentin mukaan tämä ei ole ristiriidassa aseväkivallan vähentämisen kanssa.

Aselakien muutosten myötä aseiden myyntiluvat ja ostajien taustatarkastukset tulevat pakollisiksi kaikissa tapauksissa.

Nykyisten säädösten mukaan myyntilupa on vaadittu vain varsinaisten asekauppojen pitäjiltä. Yksityishenkilöt ovat voineet myydä aseita esimerkiksi internetissä tai asemessuilla ilman virallista myyntilupaa. Heitä ei myöskään ole velvoitettu tarkastamaan ostajan taustoja tai edes kysymään tämän henkilöllisyystodistusta. 

"Aseista tulossa vaaliteema" 

Suomalainen Yhdysvaltain-asiantuntija Mika Aaltola arvioi aseiden nousevan myös vaaliteemaksi. Taustalla on oletus, että aselakien kiristäminen hyödyttää demokraatteja kampanjoinnissa marraskuun presidentinvaalien alla.

Obaman ja demokraattien pitkään kannattaman aloitteen ajoituksessa on siis mukana aika lailla puoluepolitiikkaa, Aaltola sanoo.

Aaltolan mukaan republikaaniehdokkaiden täytyy asettua vastustamaan myös melko lieviä kiristyksiä aseiden myyntiin. Uudella presidentillä on aikanaan mahdollisuus kumota muutokset.

– Vaaleista tulee näin jossain määrin kansanäänestys aselakien puolesta tai niitä vastaan, Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Aaltola sanoo.

 

Lue myös:

    Uusimmat