Yhdysvallat toteuttamassa historiallisen suuren joukkojen siirron: lähettää ensi keväänä 20 000 sotilasta Eurooppaan

Yhdysvallat lähettää ensi keväänä 20 000 sotilasta Eurooppaan. Kyseessä on suurin joukkojensiirto Atlantin yli 25 vuoteen.

European Defender 20 -harjoituksen tavoitteena on testata strategista valmiutta eli kykyä siirtää divisioonan suuruinen taistelujoukko kalustoineen valtameren yli, ottaa käyttöön kalustoa valmiusvarastoista Euroopassa ja siirtää joukot toiminta-alueille Saksassa, Puolassa ja Baltiassa.

Yhdysvaltain Euroopan-liittolaiset mukaan lukien harjoituksen kokonaisvahvuus nousee 37 000:een. Kyseessä ei ole varsinaisesti Nato-harjoitus, mutta käytännössä harjoituksessa todennetaan liittolaisten yhteistoimintaa ja valmiutta.

European Defenderiin liittyy useita pienempiä harjoituksia, joista pariin myös Suomi osallistuu. Näistä tärkein on Viron pääsotaharjoitus Kevadtorm, joka kytkeytyy amerikkalaisjohtoiseen Saber Strike -harjoitukseen.

Suomi ei kuitenkaan ole suoraan mukana European Defenderissä, puolustusministeriöstä korostetaan.

Harjoitus myös Georgiassa

Harjoituksen osallistujalistassa ainoa Naton ulkopuolinen maa on Georgia, jonka alueelle kaavailu Swift Response -maahanlaskuoperaatio voi olla omiaan ärsyttämään Venäjää. Prikaatikenraali Sean Bernabe Yhdysvaltain Euroopan-joukoista vakuutti marraskuun lopulla, ettei European Defenderiä ole suunnattu ketään vastaan. Hän kuitenkin vahvisti harjoituksen Georgiassa olevan valmisteilla.

– Se on siis suunnitelma tällä hetkellä, kenraali lisäsi konferenssipuhelussa toimittajien kanssa.

Toinen kiinnostava harjoitusalue on Suwlakin käytävä – kapea maa-alue, joka erottaa Venäjälle kuuluvan Kaliningradin Valko-Venäjästä Natoon kuuluvien Liettuan ja Puolan rajalla.

Mittakaavaltaan poikkeuksellisen European Defender -harjoitus ajoittuu usean kuukauden jaksolle. Ensimmäiset joukkojen siirrot alkavat Bernaben mukaan jo helmikuussa ja jatkuvat huhtikuulle. Taistelu- ja komentopaikkaharjoituksia toteutetaan huhti-toukokuussa. Yhdysvalloista tuotujen joukkojen on määrä palata jälleen kotimaahansa touko-kesäkuussa.

Lue myös:

    Uusimmat