Mainos

Video: Näin sujuu Heila-pennulta ruutikaasun etsintä – Tulli esitteli uuden ase- ja räjähdekoiransa

1:43

Tulli esitteli tänään uuden ase- ja räjähdekoiransa, puolivuotiaan labradorinnoutajan pentu Heilan. Heila pääsi heti näyttämään osaamistaan, kun koiran piti etsiä ruutikaasua laatikoiden seasta.

Kesäkuusta asti pentua kouluttanut Tullin koiraohjaaja Lassi Suntio on silminnähden tyytyväinen Heilaan. 20 vuoden koirakokemuksella Suntio kertoo, että Heila on ollut yksi kilteimmistä.

– Tähän mennessä on mennyt todella hienosti. Heila on ollut oikein ihana pentu ja nyt katsotaan mihin se siitä kasvaa.

Räjähde- ja asekoulutuskin on alkanut mallikkaasti.

– Ensin rakensimme ilmaisukäytöksen. Koira ilmaisee tuoksun istumalla ja ensimmäinen tuoksu mitä nyt ollaan opeteltu on ruutikaasu. Tällä pyritään metsästämään sitten aseita ja patruunoita.

Suntio uskoo, että Heila tulee oppimaan noin 10–20 eri tuoksua, joita tullaan hyödyntämään aseiden ja räjähteiden etsinnässä. Lopullinen määrä selviää vasta koulutuksen aikana. Koiran koulutus päättyy ensi vuonna.  

Koira hankittiin turvallisuustilanteen muutoksen takia

Brysselin ja Pariisin iskut ovat osaltaan Tullin valvontajohtaja Mikko Grönbergin mukaan vaikuttaneet päätökseen siitä, että Tullille hankitaan oma ase- ja räjähdekoira. Puolustusvoimilla ja poliisilla tällaisia koiria jo on. Lisäksi vahva peruste koiran hankkimiselle oli nykypäiväinen nettipohjainen ostosten teko.

– Internetkaupan yhteydessä tulee aika paljon sekä erilaisia sotilasräjähteitä, miinoja että aseita ja deaktivoituja aseita. Tämän kokonaisuuden hallintaan koiraa tarvitaan. Niin terrorismiin, turvallisuustilanteen muutokseen kuin nettikaupan ilmiöihin.

Grönbergin mukaan turvallisuus on vain yksi osa räjähde- ja asekoiran työtä. Heila tulee töissään keskittymään lentotullin valvontaan. Etenkin Heila valvoo tavaraliikennettä. Tullin tilastojen mukaan pelkästään viime vuonna lentoliikenteessä kulki 40 miljoonaa postilähetystä. Ja tähän lukuun ei kuulu postikortit tai tavalliset kirjekuoret.

Tullilla on koiria yhteensä noin 45, joista kahdeksan työskentelee lentotullissa. Lentotullissa työskentelee kuusi huumekoiraa, yksi huume- ja rahakoira ja nyt ensi vuodesta alkaen kahdeksas koira tulee olemaan ase- ja räjähdekoira Heila.

– Heila on merkittävä siinä mielessä, että koira on ensimmäinen Tullissa, joka on keskittynyt aseiden ja räjähteiden etsintään. Se toimii koko valtakunnan alueella, eli hyödynnämme sitä satamissa, raideliikenteen puolella ja tarpeen mukaan muualla. Pääasiallinen, niin sanottu kotipesä, koiralle löytyy täältä Helsinki-Vantaalta.

Mahdollisesta Tullin toisesta ase- ja räjähdekoirasta ei ole tehty päätöksiä.

Katso Heilan osaamisnäyte ruutikaasun etisnnästä artikkelin alla olevalta videolta.

1:34

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.