Mainos

Tulli saa ensimmäisen aseiden ja räjähteiden etsintään erikoistuneen koiran – tässä tulee Heila!

1:43

Helsinki-Vantaan lentoasemalla nuuskii ensi kesään mennessä aseisiin ja räjähteisiin erikoistunut koira, kunhan sen koulutus sujuu odotetusti.

Labradorinnoutajan pentu Heilasta tulee Tullin ensimmäinen ase- ja räjähdekoira.  

Koiraa voidaan käyttää ympäri Suomen. Sen on tarkoitus tehdä lentoliikenteen lisäksi rautatie- ja laivaliikenteen tarkastuksia, kertoo Tullin viestintäjohtaja Mika Parkkonen

Aseiden ja räjähdeaineiden valvontaa tarpeen tehostaa

Tullin mukaan aseiden, ampumatarvikkeiden ja räjähdeaineiden valvontaa on tarpeen tehostaa muuttuneen kansainvälisen turvallisuustilanteen vuoksi. Kun Euroopassa on tehty terrori-iskuja, Suomenkin Tulli on kohottanut valmiustasoaan ja tehostanut valvontaansa.

Viime vuosina Tulli on tehnyt Helsinki-Vantaalla nettikaupan ostosten, matkustajakoneiden matkatavaroiden ja lentorahdin joukosta noin 300 aseisiin ja niiden osiin, ampumatarvikkeisiin, räjähdeaineisiin sekä niiden lähtöaineisiin liittyvää löytöä. Löytöjä on näin ollut noin sata vuodessa, Parkkonen sanoo. 

– Tullin arvion mukaan viime vuosien löydöistä pari prosenttia on ollut erittäin vaarallisia. 

Lentokoneiden ruumassa kulkevasta tavarasta osa päätyy läpivalaisuun.

– Arvio on, että löydämme vain jäävuoren huipun.  
Toiveena on, että Heilan ansiosta tilanne kohenee. Helsinki-Vantaan kautta kulkee vuosittain kymmeniä miljoonia postilähetyksiä, Parkkonen muistuttaa. 

Suurin osa löydöistä sodanaikaisia

Tulli löytää lentokentällä esimerkiksi ulkomailta saapuvaa sodanaikaista materiaalia, kuten hylsyjä, patruunoita, kranaatteja, sinkoja ja telamiinoja sekä deaktivoituja eli toimintakyvyttömiksi tehtyjä aseita. Löydöistä suuri osa on Parkkosen mukaan sodanaikaista materiaalia. 

Vaikka netin kautta tilatusta lähetyksestä olisi koetettu poistaa räjähdeaine, esimerkiksi miinojen kuoriin sitä on saattanut jäädä merkittäviä määriä.

– Ja ne kulkevat sitten tuolla lentorahdin joukossa tai matkustajakoneen ruumassa. Tällaiset pitää kyllä saada pois. 

Liikkeellä on myös räjähteiden lähtöaineita eli aineita, joita voidaan käyttää räjähteen valmistuksessa.

– Sitten tutkitaan ja arvioidaan, mikä tämän käyttötarkoitus on.  

Parkkosen mukaan deaktivoitujen aseiden tilaajat ovat muun muassa aseharrastajia. Jos aseita on kuitenkin tilattu kymmeniä, herää luonnollisesti epäilys, että ne ovat päätymässä rikolliseen käyttöön.  

Vaikkapa Saksasta saapunut deaktivoitu konepistooli voi olla varsin helposti muutettavissa toimivaksi, Parkkonen sanoo.

Heila jo valmistavassa koulutuksessa

Puolivuotias Heila on ollut jo muutaman viikon ajan valmistavassa koulutuksessa. Se on harjoitellut haistelemaan ruutikaasuja ja tutustunut lentoasemalla työskentelyalueeseen.

Heila asuu tullitarkastajan perheenjäsenenä. Sen ohjaajasta aiotaan Parkkosen mukaan kouluttaa räjähdeasiantuntija.

Läpäistyään testit koira voi aloittaa keväällä tai kesään mennessä varsinaisen työnsä kentällä, jolla toimivat jo huumekoirat. Heilan tavoitteena on haistaa ruuti, aseöljy ja erinäisiä muita aineita.

Vaikka Heilasta tulee Tullin ensimmäinen ase- ja räjähdekoira, se ei suinkaan ole Suomen ainoa aseita tai räjähteitä etsivä karvakuono.

Ylikonstaapeli Antti Tikkanen Poliisikoiralaitoksesta kertoo, että esimerkiksi poliisilla on 27 räjähdekoiraa, jotka etsivät myös aseita. Myös partio- ja huumekoirat voivat etsiä aseita.

Tulli tekee ase- ja räjähdevalvonnassa yhteistyötä muun muassa Puolustusvoimien kanssa.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.