Koffin panimohevoset kulkivat päin punaisia Helsingin keskustassa – vaunujen ajuri selittää toimintaansa

Somessa puidaan "punaisia päin kävelevien Koffin panimohevosten kulkua" – Näin kommentoi vaunujen ajuri 3:33
Tämä video kummastutti sosiaalisessa mediassa - haastattelussa hevosia ohjastanut Sami Lappalainen.

Sinebrychoffin panimohevosten kulku Helsingin keskustassa kaviot kopsuen on kuin tuulahdus suoraan historiasta. Ja historiallisesta asiasta on todellakin kyse: Panimohevoset ovat taivaltaneet Helsingin kaduilla jo parisataa vuotta. Nykyisin tosin työ on juomien kuljetuksen sijaan mielikuvan luomista perinteikkäästä yhtiöstä.  

Sosiaalisessa mediassa on nyt herännyt liikennesääntökeskustelu panimohevosten kulkuun liittyen. Viestipalvelu X:ssä ihmetellään, miksi hevosajelusta kuvatulla videolla kuljetaan päin punaisia liikennevaloja. Kommenteissa kummastellaan, miksi kärryt saavat liikkuva "vastoin liikennesääntöjä" ja "laukata päin punaisia".

Sami Lappalainen on ohjastanut Sinebrychoffin panimohevosia jo seitsemän vuoden ajan. Hän oli ohjastamassa vaunuja kummastusta herättäneellä videolla ja kommentoi tilannetta MTV Uutisten haastattelussa. Lappalainen huomauttaa, että kamera-asetuksilla nopeutetulla videolla ei näy tapahtumien koko tilannekuva. Todellisuudessa vauhti on Lappalaisen mukaan ollut kävelyvauhtia, eli viitisen kilometriä tunnissa.

– Mitä siinä videolla ei ehkä näe, niin siinä kohtaa jalankulkijoille olivat valot vaihtuneet jo punaisiksi. Kun kuljemme tuolla liikenteessä, olemme tavallaan aika hidas erikoisajoneuvo. 

Lappalainen kertoo, että ohjastaja ei halua olla missään kohtaa tukkona muulle liikenteelle.

– Otamme tavallaan ennakkoa siinä kohtaa, kun on turvallista lähteä liikkeelle. Jos valo vaihtuu sitten 1-2 sekuntia sen jälkeen vihreäksi, niin me tavallaan sujuvoitamme sillä liikenteen kulkua. 

Lappalaisen mukaan ohjastaja pyrkii työssään varmistamaan turvalliset kohtaamiset muun liikenteen kanssa. Eri liikenneväylillä kuljettaessa kunnioitetaan kulloisellakin väylällä etenevää muuta liikennettä.

– Jos edessä on jalankulkijoita, niin ei me hyvänen aika kenenkään päälle ajeta. Siinä katsotaan, että on turvallinen kohtaaminen ja katsotaan, että on turvallista mennä siihen.

Lappalaisen mukaan panimohevosten kanssa liikuttaessa hyödynnetään paljon raitiovaunujen kiskokaistoja, jotta muuta liikennettä saadaan sujuvoitettua.

– Jos olisimme hitaana ajoneuvona joka välissä ja paikassa, niin kyllä se varmaan aika paljon ärsytystä herättäisi kanssakulkijoissa.

Lappalainen kertoo, että panimohevosten kanssa liikkuminen Helsingin liikenteen keskellä on eräänlaista luovimista, jotta kulkuväline ei olisi kenenkään haittana. Ruuhkapaikkoja pyritään välttämään.

"Turvallista liikkumista vuosikymmenien ajan"

Lappalaisen mukaan poliisi ei ole koskaan tullut pysäyttämään hänen vaunuaan liikenteessä.

– Panimolla on ollut hevosia parisataa vuotta. Mitä edellisiltä ajureilta olen kuullut, niin ei onnettomuuksia ole sattunut. Tämä on kyllä ollut aika turvallista liikkumista vuosikymmenien ajan.

Lappalainen kehuu työtään ja sen tuomia positiivisia kohtaamisia.

– Siitähän tämä on ihana työ, että kohtaa ihmisiä. Meillä on positiivisia kohtaamisia koko ajan. Se on valtavan hieno osa tätä työtä.

Lue myös:

    Uusimmat