Poliisi perusti uuden ryhmän suitsimaan villiksi mennyttä kevyttä liikennettä Helsingissä – "Osa pyöräilijöistä luulee olevansa koko ajan jollain Tour de Francella"

1:58
Poliisi valvoo kevyttä liikennettä entistä tarkemmin Helsingissä.

Viiden poliisin kokoinen valvontaryhmä aloitti toimintansa syyskuun lopussa. Taustalla vaikuttaa kevyen liikenteen lisääntyminen ja uudet sähköiset kulkuvälineet.

Helsingin poliisilaitoksen vanhempi konstaapeli Jani Markkanen valvoo kevyttä liikennettä partiokaverinsa kanssa Helsinginkadun ja Kaarlenkadun risteyksessä. Aamulla alueella liikkuu autojen lisäksi paljon polkupyöräilijöitä, jalankulkijoita ja muutama ihminen sähköpotkulaudalla.

Polkupyörillä paikalle saapunut partio joutuu puuttumaan varsinkin punaisia päin kulkemiseen. Lisäksi muutamaa pyöräilijää huomautetaan ajamisesta pyöräkaistaa väärään suuntaan. Markkasen mukaan kevyestä liikenteestä tulee poliisille kaikkein eniten valituksia, ja siihen vastataan nyt uudella valvontaryhmällä.

– Liikenteessä koetaan, että yhteen tienkäyttäjäryhmään poliisi ei ole kohdistanut tarpeeksi valvontaa tai puuttunut. Koetaan että meno on mennyt vähän villiksi. Haluamme muistuttaa jalankulkijoita, pyöräilijöitä ja sähköpotkulautailijoita että liikennesäännöt koskevat myös heitä.

Sähköpotkulautojen käyttö vielä hakusessa

Viime aikoina kaupunkilaisten hermoja ovat kiristäneet varsinkin sähköpotkulaudat, joiden turvallinen käyttö näyttää olevan vielä monelle epäselvää. Monia ärsyttää esimerkiksi lautojen hylkääminen vääriin paikkoihin.

Poliisin mukaan sähköpotkulautojen käyttäjiltä puuttuu vielä osin turvallisuuskulttuuri, joka koskee niin kypärän käyttöä, tilannenopeuksia kuin oikeita ajoratojakin. Loukkaantuneita sähköpotkulautailijoita joutuu sairaalahoitoon säännöllisesti ja osa on kärsinyt päävammoista.

Pyöräilijöiden aiheuttamat vaaratilanteet johtuvat yleensä liian suuresta tilannenopeudesta. Sen on huomannut myös helsinkiläinen Kimmo Kuusisto

– Näkyy tällaisia katukiitäjiä, jotka luulevat olevansa koko ajan jossain Tour de Francella. Poljetaan spandexit jalassa täysillä eikä huomioida hitaampia pyöräilijöitä, jotka haluavat vain fiilistellä ja katsella maisemia. Välillä näkee sellaista kesäversiota laturaivosta, että "väistäkää, minä tulen nyt täältä", kertoo Kuusisto.

"Emme oikein kuulu mihinkään"

Osa pyöräilijöistä muistuttaa, että pyöräilyn olosuhteissa on vielä paljon tekemistä. 

– Helsinki on kaupunki, jossa joudut pyöräilemään kadulla. Mutta kun olet kadulla, bussikuskit vihaavat sinua. Jos taas olet jalkakäytävällä, jalankulkijat vihaavat sinua. Emme oikein kuulu mihinkään, sanoo vuoden ajan Helsingissä asunut kreikkalainen Avra.

Vanhempi konstaapeli Jani Markkanen sanoo, että pyöräilijöiden asenne liikennesääntöjä vaihtelee.

– Osa ei oikein tiedä liikennesääntöjä. Osa tietää esimerkiksi autoilijana, miten pyöräilijöiden pitäisi käyttäytyä, mutta välttämättä näin se ei mene. Osa menee ihan sääntöjen mukaan ja meillä pitäisi olla pinssejäkin joita jakaa hyvistä suorituksista, sanoo Markkanen.

Helsingin poliisi kerää talven aikana kokemuksia valvontaryhmästä. Jatkossa ryhmän jäsenet saattavat liikkua kaupungilla polkupyörien lisäksi myös sähköisillä kulkuvälineillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja