Verinen esimerkki näyttää, miksi hevosvaunu on syytä ohittaa varoen: Hopeisen auton tööttäilijä hermostutti Minnan kilpahevosen suunniltaan

Lahden ja Kangasalan välillä tapahtui vaarallinen ohitus, jonka myötä kilpahevonen loukkaantui.

Minna ajoi hevostaan eläinklinikalle Lahden ja Kangasalan välisellä tiellä kun taakse ilmaantui auto. Näyssä ei sinällään ollut mitään ihmeellistä, mutta tööttäys vaikutti tarpeettomalta.

Takana olleen hopeisen henkilöauton kuljettaja ei kuitenkin tyytynyt yhteen tööttäykseen, vaan huudatti räikkää koko ohituksen ajan. 

Tämä ei jäänyt trailerissa olleelta hevoselta huomaamatta. 

– 600-kiloinen hevonen tanssi sambaa trailerissa. Auto ja traileri heiluivat. Minun piti tehdä tarkasti töitä, että pysyin tiellä, Minna sanoo. 

Minnan nimi on muutettu, koska hän ei halua nimeään julkisuuteen. 

– Mittarini näytti nopeusrajoituksen mukaista 80 kilometriä tunnissa, joten todennäköisesti ajoin hieman rajoitusta hiljempaa, Minna jatkaa. 

Haavoja päässä, kaviossa ja hännän alla

Kokenut hevostenkuljettaja Minna piti auton hallinnassa ja pysähtyi tarkistamaan vahingot. 

Hevosella oli haavoja kavion yläpuolella, päässä ja hännän alla. Hevonen oli vielä selvästi kiihtynyt, mutta ei enää vaarallisen vauhkona. 

– Päässä oleva naarmu viittaa siihen, että hevonen on hyppinyt ja hakannut päätään kattoon. Hännän alla olevasta haavasta päätellen hevonen on hangannut itseään takaseinää vasten. Aikamoinen vauhkoontuminen, Minna toteaa. 

– Totesin, että en pysty tekemään asialle tässä yhtään mitään. Ajoin klinikilalle, Minna jatkaa.

Eläinlääkäri määräsi hevosella kipulääkkeitä ja antibiootteja. 

– Kavion yläreunassa on syvä haava. Se voi vaikuttaa kavion kasvuun. Jos tulee kasvuhäiriö, niin parantumisessa voi kestää vuosi.  

Kavion yläpuolella oleva haava on sen verran syvä, että myös tulehtumisen riski on olemassa.

Jos pahimmalta vältytään, on edessä Minnan arvion mukaan kuukauden, kahden huili.

"Olisiko liikenneraivoa tai hevosvihaa?"

Onnettomuuteen joutuneelle hevoselle auton perässä oleminen ei ollut mikään uusi tilanne. Saksasta tuotu kokenut kilpahevonen on tottunut niin Keski-Euroopan autobahneihin kuin Suomen valtateihinkin. 

– Vanhaa konkaria on kuljetettu niin kisoihin kuin klinikoille. Hevonen on aina käyttäytynyt rauhallisesti, Minna sanoo. 

Miksi hopeisen henkilöauton kuljettaja sitten päätti ohittaa töötti pohjassa? Siihen Minna ei osaa antaa selvää vastausta.

– Olisiko liikenneraivoa tai hevosvihaa?, Minna ihmettelee. 

Tilanne tapahtui sen verran nopeasti ja auto heittelehti sen verran voimakkaasti, että esimerkiksi ohi ajaneen auton rekisteritunnuksesta Minnalla ei ole tietoa. 

"Moni tulee ihan puskuriin kiinni"

Minna toivoo, että ihmiset ymmärtäisivät, että hevostrailerissa on elävä eläin. 

– Eläimeen sattuu kun tuollaista tehdään. Ohittaa voi, mutta sen voisi tehdä maltillisemmin, Minna toivoo.

– Moni tulee ihan puskuriin kiinni ja ohittaa vasta sitten. Luulen, että suurin osa ei hahmota, että autosta tuleva ääni pelottaa hevosia. Se on hevosen mielestä epämiellyttävää, mitä moni ei varmasti tule ajatelleeksi.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

3:29
Hevonen ei välitä titteleistä tai johtoryhmän strategiasta, ja on siksi erinomainen esimiestaitojen opettaja.

Liikenneturva: Uhka muusta liikenteestä

Liikenneturva neuvoo kirjoituksessaan kuljettajia jättämään hevosajoneuvolle tilaa tiellä.

– Hevoskuljetuksia tekevät ajavat yleensä poikkeuksellisen ennakoiden ja varovaisesti. Heille uhka tuleekin yleensä muusta liikenteestä, joka ei huomioi eläinkuljetuksen erityispiirteitä, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tuula Taskinen toteaa kirjoituksessa. 

Äkilliset äänet voivat Liikenneturvan mukaan aiheuttaa hevosissa paniikkia. 

– Erityisesti ohitustilanteissa ja rampeissa on muistettava, ettei hevosajoneuvon kuljettaja voi tehdä äkillisiä nopeuden- tai ajolinjan muutoksia. Ennakoiva ajotapa on toki tarpeen kaikille tielläliikkujille, mutta hevosen kannalta se on välttämätön, Taskinen sanoo. 

– Hevosen pitää pysyä hyvässä tasapainossa koko ajomatkan ajan, sillä horjahtaessaan se voi vammautua, Taskinen jatkaa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja