Video: MTV:n toimittaja rallikuskin kyydissä – vauhtia 170km/h ja hirvi loikkaa eteen

Toimittaja ralliauton kartanlukijana 4:00

En ikimaailmassa suostuisi maailmanpyörää hurjempaan huvipuistolaitteeseen, mutta tätä tilaisuutta ei voinut jättää väliin.

Peugeot 208 T16 R5 

R5-luokan Peugeot on täysiverisen WRC-ralliauton pikkuveli. Voimanlähteenä R5-luokan autossa käytetään samaa turboahdettua 1,6-litran moottoria, mutta sen käyttämää ilmamäärää on R5-autossa rajoitettu WRC-autoja enemmän. Lopputuloksena auton suurin teho on 280 hevosvoimaa eli noin 50 heppaa WRC-autoa vähemmän. R5-autot ajavat rallin maailmanmestaruussarjaa WRC2-luokassa.

Lopen Topenolla sijaitsevan maatilan arki poikkeaa muiden kaltaistensa elämänmenosta. Saukkolan tilan mailla kulkee nimittäin Etelä-Suomen ainoa ralliautojen testierikoiskoe.

Allekirjoittaneelle tarjoutui ainutlaatuinen tilaisuus hypätä rallin yhdeksänkertaisen Suomen mestarin Juha Salon kyytiin Saukkolan testi-EK:lla. 

Tehtävänäni oli toimia Salon kartanlukijana muutaman kilometrin mittaisella erikoiskokeella.

Noin kahden minuutin kartanlukijakoulutuksen jälkeen minulle lyötiin käsittämättömistä hieroglyfeistä ja harakanvarpaista koostuva nuottivihko käteen. 

Ei siis muuta kuin kypärä päähän ja kauhunsekaisin tuntein helvetinkoneeseen, jonka mielipuolinen kuljettaja tulisi päättämään elämästäni ja kuolemastani. Paras siis pysyä tahdissa nuotteineni.

Juma***ta, mitä touhua se olikaan. Salo ei antanut fysiikan lakien turhaan hidastaa, ja toiveet minkäänlaisessa tahdissa pysymisestä sai heittää romukoppaan aika nopeasti.

On käsittämätön tunne, kun kapeaa soratietä pitkälti toistasataa kilometriä tunnissa kiitävä ralliauto heittää perän sivulle käsijarrun ystävällisellä avustuksella. Räminää ja ryskettä olisi riittänyt keskinkertaisen räiskintäpelin tarpeisiin.

Luontoäitikin heitti oman sarvipäisen lusikkansa soppaan, kuten videolta näkyy.

Lue myös:

    Uusimmat