Mainos

Video: Kesälahja muutti jääkarhunpennun helteisen aamun lumijuhlaksi Ranualla

1:12

Ranuan eläinpuiston aamu valkeni tänään helteisenä ja aurinkoisena. Oudoksi tilanne muuttui, kun kaivinkoneet alkoivat kauhoa yöllä kuorma-autoilla saapunutta lunta jääkarhuäiti Venuksen ja vielä nimettömän pennun aitaukseen.

Isä Manasse oli saanut omaan aitaukseensa lunta jo varhemmin aamulla. Mistä on kyse?

– Meidän työntekijä kävi täällä toukokuussa 4- ja 7-vuotiaiden poikiensa kanssa. Pojat tuumivat, että hieno homma, mutta jääkarhuilla ei ole ollenkaan lunta, kertoo Jussi Väätäinen Rukakeskuksesta.

Siispä tuumasta toimeen. Vaikka lumi kuljetettiin yöllä Rukalta kuorma-autoilla, Lapin helteet yllättivät silti.

– Kyllähän siitä aikamoinen vesivana jäi, naureskelee Väätäinen.

Ruka on jo toista vuotta ollut lumen suhteen omavarainen. Viime kevättalvena Rukalla laitettiin noin 70 000 kuutiota eli kolmen kerrostalon verran lunta talteen syksyä varten.

– Se on ikivanha keino, eli lumi säilötään paikallensa sahanpurun alle. Me teimme tosin 2000-luvun version ja laitoimme parin sentin harsokankaan lumen ja sahanpurun väliin, jotta puru ei sekoittuisi lumeen.

Kun lapset olivat harmitelleet jääkarhujen lumen puutetta, Väätäisellä välähti.

– Ajattelimme, että kyllä siitä sata kuutiota joutaa jääkarhujen iloksi.

Pyllymäkeä ja kaivamista

Jääkarhuäiti Venus tulee ensimmäisenä pesäkolostaan lunta ihmettelemään. Perässä vilistää viime talven pentu, jolla ei ole vielä nimeä. Pentu syöksyy hankeen reippaasti, äiti-Venus näyttää pohtivan, onko tässä koira haudattuna, mutta menee lumen sekaan hänkin.

– Näkee, että se rupeaa heti taputtelemaan lunta, mikä on vanha keino tutkia mahdollisia hylkeiden pesiä lumen alta, kertoo Ranua Zoon toimitusjohtaja Tommi Hinno.

Venus ja pieni urospentu leikkivät lumessa hetken mietittyään. Tulee kieppiä ja pomppua, pyllymäkeä ja selkäliukuja.

– Kyllä kaikesta näkee, että talvi on jääkarhun elementti. Ne tykkäävät laskea mäkeä ja liikkua lumessa. Niin se vain on, että evoluutio on kehittänyt jääkarhun lumisiin olosuhteisiin, tietää Hinno.

Sadan kuution ilo

Hetken leikittyään jääkarhut huomaavat, että nyt on hellepäivä. Ne siirtyvät uima-altaalle vilvoittelemaan.

– Kyllähän me yritämme kaikin keinoin vaalia jääkarhun luontaisia tarpeita. Annamme esimerkiksi jäädytettyjä kiekkoja, joissa on jotakin syötävää sisällä, selvittää Hinno.

Ranualla kesä on lyhyt ja talvi pitkä, joten luontaiset ominaisuudet täyttyvät pohjoisessa Ranualla paremmin kuin jossain muualla. Silti helteinen kesä saa toivomaan karhuille kylmää tekemistä.

– Kyllähän tässä sydän lämpenee, kun näkee niiden telmivän lumessa. Meillä sata kuutiota ei tunnu missään, mutta näille se on isoa asia, kertoo Väätäinen.

Samaa mieltä ovat eläintarhan asiakkaat.

– Tosi hieno juttu! Näyttävät olevan oikein mielissään – tykkäävät! tuumivat Miika ja Jenni Ahonen.

Entä helteet – kuinka kauan lumi säilyy?

– Kyllä tämmöinen tykkilumi pari päivää täällä pysyy, uskoo Hinno.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.