Kittilän käsittämätön lumihotelli aukesi, vaikka lunta ei ole tarpeeksi: "Nyt on tehty ympärivuorokautisia päiviä"

Lumeton alkutalvi aiheutti ongelmia 2:15

Kittilän korvessa, Lainiojoen rannalla sijaitseva Snow Village lumikylä avasi ovensa virallisesti tänään, vaikka lumen puutteen takia osa tiloista on vielä viimeistelemättä. Noin viidenkymmenen lumi- ja jäärakentajan tiimi on tehnyt viime viikot ympäripyöreitä päiviä.

– Kyselin vähän, jos kuitenkin olisi siirretty vaikka viikolla eteenpäin, mutta se ei käynyt, virnistää lumikylän markkinointipäällikkö Rami Kurtakko.

– Tänään oli jo ensimmäinen vihkiminen kappelissa ja lumiravintolamme on myyty jo monelle päivälle ensi viikon jälkeen. Turistiryhmiä tulee tästä eteenpäin kymmenittäin joka päivä.

Game of Thrones vetonaulana

Snow Villagen lumihotellissa yöpyi vime talvena noin 4000 turistia, lumi- ja jääveistosnäyttelyssä vieraili 85 000 päiväkävijää. Ehdoton vetonaula viime talvena oli suositun tv-sarja Game of Thronesin jää- ja lumiveistokset.

– Kansainvälinen ja kotimainen kiinnostus oli valtavaa. Saimme tuhansia kyselyjä ulkomailta vielä loppukeväästä, että onko näyttely myös tänä talvena näistä hahmoista. Ei siinä auttanut muuta kuin paneutua samaan teemaan entistä syvemmälle, sanoo Game of Thrones -sarjaan hurahtanut Lainion lumihotellin tuotantopäällikkö Janne Pasma.

Janne Pasman kesä meni sarjaa, hahmoja ja sen kohtauksia tutkiessa, mutta syksyllä olivat piirustukset jo veistäjien sähköposteissa.

– Meidän veistäjät tulevat Venäjältä, Ukrainasta, Virosta ja Norjasta, aika moni heistä oli viime talven jälkeen katsonut Game of Thronesia ja se näkyy kyllä nyt lopputuloksessa.

Rami Kurtakon mukaan lumihotellin kaikki sviitit ja muut tilat saivat tänä talvena tv-sarjan figuurit joko viihdyttämään tai pelottamaan, hotellihuoneiden määrää päätettiin vähentää sekä suuria näyttelytiloja, yleisötiloja, jääravintoloita ja jääbaareja lisätä.

– Se viime talven päiväkävijöiden määrä oli aivan uskomaton, 85 000 päiväkävijää pelkästään tätä kylää ja näitä veistoksia katsomassa. Se on lapsiperheille ja vähän vanhemmillekin selvästi mukava ohjelmanumero kaikkien muiden talviaktiviteettien rinnalla. Ja silloin kun sää on surkea, mikä sen mukavampaa kuin tulla tänne lumihotellin tiloihin.

Veljeksillä pitkä kokemus lumirakentamisesta

Rami Kurtakolla ja hänen veljillään on jo parin vuosikymmenen kokemus lumirakentamisesta niin Lainiossa kuin maailmalla. Hän harmittelee hitaasti alkanutta talvea, joka myöhästytti myös Snow Villagen rakennustöiden käynnistymistä.

– Nyt onkin sitten tehty ympärivuorokautisia päiviä. Meidän vakuutuksemme on kylmäkonteissa kesän yli säilytetty Lainiojoen jää. Meillä on viime vuonna nostettua jäätä lähes puolet siitä, mitä kaikkiaan tarvitsemme.

Lainiossa viimevuotista jäätä osataan arvostaa. Jääveistäjät ovat isoista kristallinkirkkaista jääkuutioista haltioissaan. Alkutalvesta olisi ilman konttisäilytystä mahdotonta saada isoja jäälohkareita.

– Jää on nyt noin 20 – 30 senttistä, nyt on jo nostettu se mitä tänä talvena tarvitaan ja aloitettu ensi talven jäiden valmistelu. Eli poistamme tuolta jääalueelta aina kaiken lumen pois kun sitä sataa, näin jäästä tulee kirkasta kuin lasi. Ja jotenkin se tuolla konteissa vielä kirkastuu, mutta älä kysy miten se on mahdollista, Rami Kurtakko naurahtaa.

Kittilän lumirakentajat ovat kehittäneet myös rakennustekniikoita. Maailmalta tilattiin täksi talveksi puolentoista metrin halkaisijalla pyörivä lumi- ja jääpora, jolla rakennustiimi tekee reilun metrin, jopa kahden metrin vahvuisiin seiniin oviaukot. Yhden oven tekemiseen menee minikaivinkoneeseen kytketyllä jättiporalla puolisen tuntia aiemman 10 tunnin sijaan.

– Lumihan on kiteytynyt käytännössä jääksi, eli se on kovaa kuin betoni. Aiemmin kaksi miestä sahasi ja lohkoi kuutioita yhden oven kanssa reilun työpäivän, nyt tämä sujuu sekä turvallisemmin että tehokkaammin, Kurtakko sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat