Mainos

Video: Käsittämätön näky – joki tulessa Australiassa

1:09

Australialainen vihreän puolueen parlamenttiedustaja Jeremy Buckingham on ällistyttänyt yleisönsä sytyttämällä joen tuleen Queenslandissa Australiassa.

Mediatempun tarkoitus oli osoittaa paikallisten kaasukenttien aiheuttamat ympäristöongelmat. Videolla Buckingham sytyttää savukkeensytyttimen joen lähistöllä ja ilmaisee hämmästystä kun joen pinta syttyy tuleen.

– Uskomatonta, joki tulessa, hän päivittelee.

Buckinghamin tiedotteen mukaan Condamine-joen tienoilla huomattiin jo vuonna 2012 leijailevan metaanikaasua. Lähistöllä kolme yhtiötä poraa maakaasua särötysmenetelmällä.

Pelkoja pohjavesien puolesta

Australia on yksi monista maista, joissa vaikeasti saatavia kaasuvarantoja otetaan nyt käyttöön uusin menetelmin. Yksi tällainen keino on vesisärötys.

Liuskekaasukerrostuma saavutetaan vaakaporauksella. Kaasu vapautetaan maataskustaan kovalla paineella pumppaamalla vettä, hiekkaa ja kemikaaleja. Menetelmää sanotaan vesisärötykseksi (hydraulic fracking).

Vesisärötys on kalliimpaa kuin perinteinen kaasunporaus. Se kuitenkin mahdollistaa aiemmin saavuttamattomien kaasuvarantojen käyttöönoton.

Menetelmä on saanut osakseen myös kovaa kritiikkiä. Se kuluttaa paljon vesivaroja ja voi aiheuttaa erilaisia ympäristöriskejä kuten pohjavesien pilaantumista.

Australian vihreä puolue on vastustanut särötyksiä ympäristösyistä.

– Joskus kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Katsokaa nyt tätä: Condamine-joki lounaisessa Queenslandissa on tulessa, ja särötykset ovat käynnissä vain kilometrin päästä. Metaani nousee ilmaan ja nyt joen voi sytyttää palamaan. Tämä on uskomattomin asia jonka olen koskaan nähnyt, Buckingham sanoo. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.