100 vuotta sitten hylätyltä kaivosalueelta vaarallinen löytö Australiassa: Myrkkyjen cocktail kuplii maasta Mad Maxin hengessä

Euroopassa joka kahdeksas kuolema on yhteydessä ihmisen aiheuttamaan ympäristön pilaantumiseen 1:52
Euroopassa joka kahdeksas kuolema on yhteydessä ihmisen aiheuttamaan ympäristön pilaantumiseen (8.9.2020)

Australiassa Uudessa Etelä-Walesissa on tehty vaarallinen löytö hylätyltä kaivosalueelta.

Itse kaivos on ollut suljettuna jo yli sata vuotta, mutta alueen maaperä on edelleen myrkyllisten metallien kyllästämää. Western Sydney University -yliopiston tutkija, professori Ian Wright on ottanut alueelta näytteitä ja löytänyt vaarallisella tasolla olevan myrkyllisen metalli-cocktailin, joka paikoitellen kuplii ylös maaperästä. Aiheesta uutisoi Yahoo News Australia.

Wright havaitsi alueen lammikoista erittäin korkeita pitoisuuksia arsenikkia, kadmiumia, kuparia, nikkeliä ja sinkkiä. Alueella on myös runsaasti hermostolle vaarallista lyijyä. Vuonna 2021 alueen veden sinkkipitoisuus oli peräti 24 000-kertainen turvalliseen pitoisuuteen verrattuna.

Entinen kaivosalue sijaitsee 1250 metriä merenpinnan yläpuolella. Wright kuvailee kaivosaluetta aavemaiseksi  ja karuksi.

– Voisin kuvitella, että Mad Max -elokuvaa olisi kuvattu täällä.

Kaivosalueen lähistöllä on virkistysalueita ja Wright kertoo olevansa huolissaan, sillä kaivoksesta varoittavia kylttejä on alueella niin vähän.

Professori Wrightin mielestä eri maiden hallitusten tulisi harkita erittäin tarkkaan ennen kuin uusille kaivoksille annetaan toimintalupia.

Lue myös:

    Uusimmat