Ratkaisevatko ilmakuplat merten muoviroskaongelman? Lupaavat tulokset yllättivät tutkijat

Hollannissa kokeillaan uutta ratkaisua - kuplamuuri estää muoviroskan pääsyn mereen 6:39

Ilmakuplat saattavat olla yksi ratkaisu merten muoviroskaongelmaan. Hollannissa tehdyt kokeet osoittavat, että joen tai kanaalin yli puhallettu kuplamuuri voi estää tehokkaasti muovijätteen huuhtoutumisen mereen.

Hollantilaistutkijat ovat keksineet pumpata ilmaa rei'itettyyn putkeen, joka on asetettu joen pohjalle. Näin aikaansaatu kuplamuuri voi pysäyttää muovijätteen matkan kohti merta. Kuplamuurilla on onnistuttu myös ohjaamaan muoviroskia joen rannalle.

Vastaavaa tekniikkaa on käytetty aiemmin öljyteollisuudessa öljyvuotojen torjuntaan.

Kuplamuuri pysyy hyvin paikoillaan

Kuplamuurit ovat osoittautuneet hyvin kestäviksi.

– Kuplamuuri voi pysyä paikoillaan jopa kymmenen vuotta eli se estää pysyvästi muovijätteen pääsyn joesta mereen, sanoo menetelmän kehittäjä Francis Zoet.

Kuplamuuri kaappaa muovimateriaalin joka on kooltaan 5 millimetristä yhteen metriin. Se ei vaikuta laivaliikenteeseen eikä estä kalojen vaellusta, jos muuri asetetaan vinottain.

Kuplamuuri pysäyttää muoviroskan

Tutkimushanke on saanut taloudellista tukea Hollannin hallitukselta.

– Olemme testanneet menetelmää kahdessa erilaisessa ympäristössä, laboratoriossa ja joessa. Molemmissa kokeissa saimme kerättyä yli 80 prosenttia muoviroskista, laskee tutkimuspäällikkö Anne Marieke Eveleens.

Hyvät tulokset yllättivät myös tutkijat. Haasteita on tuottanut tarvittavan ilman määrä ja pumppaustahti sekä kuplamuurin oikea sijoituspaikka.

– Olemme kokeilleet erilaisia kuplakokoja, kuplamuurin muotoja ja ilmamääriä. Olemme pyrkineet löytämään parhaan mahdollisen yhdistelmän, toteaa kokeita valvonut tutkija Femke Verhaart.

Pysyville kuplamuureille etsitään paikkoja

Viime vuoden lopulla 200 metriä pitkää kuplamuuria testattiin kolmen viikon ajan jokiolosuhteissa. Seuraavaksi tutkijat aikovat sijoittaa pysyvän kuplamuurin yhteen tai useampaan jokeen. Neuvotteluja paikasta käydään parhaillaan useampien Hollannin kaupunkien kanssa.

Tutkimusten mukaan tällä hetkellä vain 14 prosenttia maailman muovipakkauksista päätyy kierrätykseen. Meriympäristöön on arvioitu päätyvän 4-12 miljoonaa tonnia muovia vuodessa.

 

Lue myös:

    Uusimmat