Video: Jos juurihoito hermostuttaa, koiran saa syliin rauhoittelemaan – hoitokoira Nipsun vastaanotolle on asiakkaita jonoksi asti

Hoitokoira Nipsun läsnäolo rauhoittaa potilaita 0:33

Hämeenlinnan Hattulassa sijaitsevassa Hammaslääkäriasemalla työskentelee kaksi kertaa viikossa kääpiömäyräkoira Nipsu. Koiran läsnäolo rauhoittaa potilaita toimenpiteiden aikana.

Nipsu tunnetaan kylällä hyvin ja useat potilaat haluavat ajanvarauksesta varmistaa, että Nipsu on töissä, kun he tulevat vastaanotolle. Potilaita olisi jonoksi asti, lääkäriasemalta kerrotaan.

– Vastanotolle tultaessa asiakkaat kyselevät ensimmäisenä Nipsua. Kun potilas menee tuoliin makaamaan, Nipsu hypähtää potilaan syliin ja potilas silittää Nipsua toimenpiteiden aikana, kertoo klinikan suuhygienisti Ulla Belov.

Nipsu on klinikan hammaslääkäri Richard Rydbeckin koira ja tuli alun perin klinikalle mukaan pentuna, kuin omistaja ei halunnut jättää koiraa kotiin pitkien työpäivien ajaksi. Työntekijät huomasivat pian Nipsun rauhoittavan vaikutuksen potilaisiin.

– Huomasimme miten potilaat ilahtuivat Nipsun läsnäolosta. Nipsulla on aivan erityinen kyky auttaa potilaita jotka pelkäävät. Hän makaa potilaan sylissä ja laittaa pään potilaan kyynärtaipeeseen, jolloin potilas silittää koiraa automaattisesti ja rauhoittuu, Belov kuvailee.

Hoitolassa 20 vuotta asioinut Raija Pänkäläinen on Nipsun vakiopotilas.

– Tänään laitettiin hammasimplantit ja minua jännitti hirveästi. Nipsu laitettiin syliini ja rutistin häntä lujaa. On käsittämätöntä miten paljon tästä oli apua, Pänkäläinen kuvailee tunnelmia.

Onko koira hammaslääkärillä terveysriski?

Nipsun työskentelylupaa on käsitelty aluehallintovirastossa, mistä on tullut myönteinen päätös. Nipsun kuvalla varustettu lappu odotushuoneessa kertoo asiakkaille koirasta hammaslääkäriasemalla.

– Pelättiin alussa, miten potilaat suhtautuvat koiraan ja selvitimme esimerkiksi allergialääkäriltä mielipidettä tästä. Sieltä tuli viesti, että ehdottomasti pitää olla koira klinikalla, Belov kertoi.

Koiran läsnäolo todella rauhoittaa. Jo oleskelulla samassa huoneessa lemmikin kanssa on rauhoittava vaikutus. Kun lemmikkiään katsoo, kehossa vapautuu rakkaushormoniksi kutsuttua oksitosiinia. Vastaavasti ”stressihormoni” kortisoli vähenee. Myös lemmikin silittäminen voi alentaa verenpainetta, kerrottiin taannoin Studio 55 -ohjelman uutisessa.

 

Lue myös:

    Uusimmat