VIDEO: Hammasharjaniksi auttaa R-vikaan, kokeile vaikka!

Niin sanottu r-vika hoituu sähköhammasharjalla. Sähköhammasharja voi auttaa lasta oppimaan "ärrän".

Huomio, kaikki te niin sanotun"r-vian" omaavat lukijat tai puheopetuksessa käyvien lasten vanhemmat! Tämä niksi on juuri teille.

Toimittajamme ei kultaisella 1990-luvulla osannut sanoa r-kirjainta, ennen kuin oppi tämän niksin. Niin sanottu r-vika hoituu sähköhammasharjalla. Harjaan väännetään päällystetystä rautalangasta pää, jonka avulla r-äänteen opettelu helpottuu.

Opettele sinäkin yllä olevalta videolta tämä hyödyllinen niksi! Niksiä kannattaa kokeilla vasta noin 6-vuotiaille, sillä se vaatii tietyt perustaidot.​​​​​​​

Videolla ja kuvissa on käytetty melko paksua lankaa; kokeile ohuempaa, jos vääntely tuntuu vaikealta, tai vääntelytulos on liian suuri.

Tämä ohje on suuntaa-antava: tärkeintä on, että kun olet saanut pääosan valmiiksi ja laitat hammasharjan päälle, pää värisee.

Näin teet pään sähköhammasharjaan

Näin se toimii

Kun olet väännellyt pään rautalangasta, aseta kieli suussa siihen kohtaan kitalakea, jossa tekisit r-kirjaimen. Lapsen tulisi osata frikatiivi-r, eli hento surina niin, että kieli on ylähampaiden takana d-mäisessä asennossa.

Vie rakentamasi lisäosan lenkki kielen alle ja käynnistä hammasharja. Kieli värisee nyt ja tekee r-äännettä kuin itsestään.

Vedä harja välillä pois kielen alta. Lopulta kielesi voi jatkaa r-kirjaimen pärisyttelyä itsekseen!

Juttua päivitetty 14.11.2019: lisätty tieto, että niksiä kannattaa kokeilla vasta noin 6-vuotiaille, sillä se vaatii tietyt perustaidot, kuten frikatiivi-r:n taitamisen. 

Juttua päivitetty 15.11.2019: lisätty kuva alkuperäisestä lisäosasta.

Lue myös:

    Uusimmat