VIDEO: Haaveiletko venekesästä? Näin rankkaa voi olla hädässä

Veneillessä ihmiset saavat kaipaamaansa omaa rauhaa, mutta onnettomuuden sattuessa ulkopuolisten apukin on usein kaukana. Jos veneestä esimerkiksi putoaa järveen tai mereen, sieltä on yleensä päästävä ylös omin tai muiden samassa veneessä olevien avuin.

Monella ei kuitenkaan ole selkeää käsitystä siitä, miten tai mistä veneeseen pääsisi putoamisen jälkeen kiipeämään parhaiten takaisin. 

Merenkulun turvallisuuskoulutuskeskus Meriturvan pelastautumiskouluttaja Marko Aalto kehottaa kaikkia veneilijöitä harjoittelemaan heti veneilykauden alussa veneeseen nousemista vedestä sekä veteen joutuneiden auttamista.

Innokkaimmat voivat treenata näitä taitoja talvellakin Lohjalla sijaitsevan turvallisuuskoulutuskeskuksen koulutusaltaassa.

Vaikka keskuksessa koulutetaan pääasiassa ammattimerenkulkijoita, siellä järjestetään myös turvallisuuskursseja veneilijöille.

– Monelle on valjennut vasta kokeilun jälkeen, kuinka haastavaa vedestä veneeseen nousu on varsinkin, jos olosuhteet ovat vaativat. Etukäteisharjoittelusta voi olla tositilanteessa paljon hyötyä, Aalto painottaa.

Pelastautumiskouluttajan mukaan talvi on hyvää aikaa veneilijöille myös huolehtia veneidensä turvavarusteet kuntoon.

Keväällä monella voi olla niin kiire vesille, että turvavarusteiden päivitys voi unohtua.

– On tärkeää kuitenkin muistaa, että pelastusliivitkin vaativat huoltoa, Aalto muistuttaa.

Artikkeli on osa MTV Uutisten 112-sarjaa, jossa korostetaan valmistautumista arjen vaaratilanteisiin. 112-päivä on valtakunnallinen teemapäivä, jota vietetään vietetään eri puolilla Suomea sekä kansainvälisesti joka vuosi helmikuun 11. päivänä. 

Lue myös:

    Uusimmat