Video: Bensa-autosta etanolipeliksi käden käänteessä – ja rahaa säästyy

Vanhasta autosta vähäpäästöinen etanolimuunnossarjan asennuksella 1:12

Kotimainen etanolimuunnoshanke ja Trafin uusi katsastuslinjaus tarjoavat suomalaisille autoilijoille vaihtoehdon edulliseen ja ympäristöystävälliseen autoiluun.

Suomessa on arviolta 700 000 vanhaa bensiinikäyttöistä autoa, jotka voisi muuntaa etanoliautoiksi. Trafin lokakuussa tekemän linjauksen myötä etanolikäyttöön muunnettujen autojen katsastukset eivät ole yhtä kalliita ja hankalia kuin aiemmin.

Flexifuel-auto voi käyttää polttoaineenaan korkeaseosetanolia, bensiiniä tai näiden kahden sekoitusta. Muutos flexifuel-autoksi on mahdollista tehdä kotimaisen etanolimuunnossarjan avulla, joka täyttää vaaditut Euro 3 -päästönormit. Lisäksi autossa tulee olla moottorilämmitin.

Etanolimuunnosmahdollisuus koskee käytännössä ennen 1.1.2007 käyttöön otettuja bensiiniautoja.

– Esimerkiksi varsin yleiseen neljäsylinteriseen Volvoon asennettu laite maksaa 329 euroa. Asennus maksoi noin 60 euroa. Eli alle 400 eurolla saatiin auto muunnettua ja muutoskatsastus maksoi 58 euroa. Noin 450 euroa niin auto on tieliikennelaillinen, summailee StepOne TechinTuomo Isokivijärvi.

Muunnossarja toimii automaattisesti, joten autoilija ei tarvitse säädellä sitä. Suomalaisessa eFlexFuel-laitteessa on lisäksi ainoana maailmassa kylmäkäynnistystoiminto. Laitteen toimintaa on myös mahdollista seurata älypuhelinsovelluksen kautta.

Biojätteistä ja -tähteistä tuotettua etanolia myydään ympäri Suomea. Vaikka etanolia kuluu käytössä bensiiniä enemmän, jäävät polttoainekustannukset jäävät reilusti pienemmiksi kuin bensa-autoilla.

– Autoilija säästää noin 20 prosenttia polttoainekuluissa, Isokivijärvi laskeskelee.

Autosta ja ajotavasta riippuen etanolimuunnossarja maksaa asennuksensa takaisin noin vuodessa.Lue myös:

    Uusimmat