Victorian osavaltio Australiassa aikoo kieltää hakaristiliput julkisilla paikoilla

Hakaristilippu ei ole Suomessa kriminalisoitu, mutta tulisiko sen olla? Näin vastaa poliisi 2:02
Hakaristilippu ei ole Suomessa kriminalisoitu, mutta tulisiko sen olla? Näin vastaa poliisi

Natsisymbolit todennäköisesti sallittaisiin edelleen opetuksessa ja museoissa. Muistoesineiden myynnin säätely sen sijaan voi muodostua ongelmaksi, arvioi Victorian oikeusministeri.

Australiassa Victorian osavaltio aikoo kieltää natsisymbolien julkisen esittämisen, uutisoivat muun muassa Australian yleisradioyhtiö ABC sekä Guardian.

Victoriasta tulisi lain myötä ensimmäinen osavaltio Australiassa, jossa hakaristin esittäminen julkisilla paikoilla olisi laitonta.

Lakiesityksen odotetaan etenevän osavaltion parlamenttiin ensi vuoden puolella. Esitys saa tukea yli puoluerajojen.

Natsisymbolien kiellon yhteydessä osavaltio aikoo myös uudistaa lakeja niin, että suoja vihapuheelta ulotetaan muun muassa seksuaaliseen suuntautumiseen, sukupuoli-identiteettiin ja vammaisuuteen. Tällä hetkellä laki suojaa vihapuheelta vain etnisen taustan ja uskonnon osalta.

Australian liittovaltion poliisi on aiemmin tänä vuonna vaatinut ääriryhmien tunnusten ja propagandan kieltämistä.

Hakaristi sallittaneen museoissa ja opetuksessa

Victorian ehdotettu laki ei kieltäisi natsisymbolien käyttöä opetus- tai historiallisessa tarkoituksessa, esimerkiksi museoissa.

Victorian oikeusministeri Jaclyn Symes arvioi ABC:n mukaan, että muistoesineiden myynnistä muodostuu yksi ongelmallisemmista alueista.

Symesin mukaan muistoesineistä ei haluta lakiin porsaanreikää, joka sallisi esimerkiksi hakaristin näkymisen vaatteissa julkisella paikalla.

Symesin mukaan kiellon laajuus päätetään myöhemmin tänä vuonna. Tätä varten aiotaan kuulla osavaltion asukkaiden mielipiteitä.

Liberaalipuolueen edustaja David Southwick Melbournesta sanoo huomanneensa vihasymbolien esiintymisen lisääntyneen viime vuosina, kertoo Guardian.

– Holokaustista selvinneitä täynnä olevan vanhainkodin seinään maalattiin pari vuotta sitten hakaristi, Southwick kertoo.

Viime vuonna Luoteis-Victoriassa natsilippu liehui erään asunnon yllä, mutta viranomaiset eivät voineet määrätä lippua poistettavaksi, sillä se oli teknisesti ottaen laillista.

– Tällaisella kammottavalla käytöksellä ei ole paikkaa osavaltiossamme. Se, että tarvitsee kieltää jotain, minkä ei pitäisi tapahtua vuonna 2021, on surullista, mutta välttämätöntä, oikeusministeri Symes kommentoi.

Käräjäoikeus ei katsonut natsilippujen kantamista rikokseksi

Suomessa Helsingin käräjäoikeus päätti tällä viikolla, että hakaristilippua uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) kulkueessa vuonna 2018 kantaneet miehet eivät syyllistyneet rikokseen. Viittä miestä syytettiin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen ja Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio kommentoivat STT:lle yllättyneensä käräjäoikeuden ratkaisusta.

Asiaa voidaan puida vielä korkeammissa oikeusasteissa. Nuotio sanoi STT:lle pitävänsä aiheellisena, että asia menisi vielä hovioikeuden käsiteltäväksi.

– Olisi vaikea ajatella, että meille jäisi sellainen oikeustila, että natsilipun käyttäminen on ok, Nuotio sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat