Veteraanit eivät jätä McCainia

kuva: Larry Smith/EPA

Republikaanien presidenttiehdokas John McCain on jäänyt viime päivinä mielipidemittauksissa demokraattikilpailijansa Barack Obaman taakse, mutta on yksi äänestäjäryhmä, jonka tukeen "Mac” voi luottaa: veteraanit. Elokuussa tehdyn mielipidemittauksen mukaan McCain johtaa Obamaa veteraanien keskuudessa selkeästi prosentein 54-37.

John McCainin ja veteraanien läheinen suhde on luonnollinen, koska McCain on itse Vietnamin sodan veteraani ja sankari. Taistelulentäjänä toiminut McCain joutui kokemaan elämänsä karmeimmat viisi ja puoli vuotta, kun hänet ammuttiin alas Pohjois-Vietnamissa ja edessä oli vankeus ”Hanoi Hiltoniksi” ristityllä vankileirillä. McCain sai useita murtumia hänen koneensa pudottua ja vankileirin olemattomasta terveydenhuollosta johtuen hän oli henkihieverissä. Vangitsijoidensa ja toisten vankien suureksi hämmästykseksi sitkeä taistelulentäjä kuitenkin toipui.

Vajaa vuosi vangitsemisensa jälkeen McCainille tarjottiin mahdollisuutta vapauteen, koska hänen isänsä oli USA:n joukkojen komentaja Vietnamissa. McCain piti kiinni armeijan koodista, jonka mukaan leiriltä lähdetään siinä järjestyksessä missä sinne on tultu – tai sitten kuolleena.

Tuo päätös tiesi John McCainille vuosia kidutettuna eristyssellissä.

”Vihaan sotaa”

McCain ei katkeroitunut sotakokemuksistaan ellei sellaiseksi lasketa hänen purkaustaan vastaehdokkaalle kongressivaaleissa 80-luvun alussa. Vastaehdokkaan epäiltyä McCainin muuttaneen Arizonaan siinä toivossa, että sieltä hänen olisi otollista ponnahtaa kongressiin McCain tykitti vastaukseksi: -Kuules kaveri: Olen viettänyt 22 vuotta merijalkaväessä ja me armeijan ihmiset tapaamme liikkua paljon. Kunpa minulla olisikin ollut mahdollisuus samaan luksukseen kuin sinulla asuessasi koko elämäsi Arizonassa, mutta olin kiinni muissa hommissa. Nyt kun ajattelen tarkemmin, paikka jossa olen asunut pisimpään yhtäjaksoisesti on Hanoi.

McCain oli senaatin avainhenkilöitä prosessissa, jonka seurauksena Yhdysvallat normalisoi suhteensa Vietnamiin. Hän on myös vastustanut äänekkäästi vankien kohtelua Yhdysvalloille kuuluvassa Guantanamon sotilastukikohdassa. Vaalikokouspuheessaan McCain sanoi vihaavansa sotaa: –Se on kamalampaa kuin kuvitella saattaa.

Kenraalit kampanjoivat McCainin puolesta

Washington Postin toimittaja Krissah Williams Thompson tutustui veteraanien tuntoihin vaalien tärkeimpiin vaa’ankieliosavaltioihin kuuluvassa Ohiossa.

-Hän on yksi meistä eikä ole koskaan unohtanut meitä, kertoi eläkkeelle jäänyt kenraalimajuri Edward Mechenbier. Hän on yksi yli 240:ä kenraalista tai amiraalista, joka tukee McCainia julkisesti. Mechenbier ja kaksi muuta tunnettua kenraalia kiersi hiljattain ympäri Ohion kampanjoimassa McCainin hyväksi. Heidän mukaansa tuen taustalla on yhteisten sotakokemusten lisäksi huoli Yhdysvaltain turvallisuudesta. Vaikka Irakin sota ei enää ole keskivertoäänestäjän suurin huolenaihe, se on sitä veteraaneille. –Me tiedämme kuinka vaarallinen maailma on, mutta Obama ei tunnu käsittävän kuinka vaarallinen se todella on, summasi monen veteraanin tunnot kenraalien kiertuetta seurannut Korean sodan veteraani George Manos.

McCainin puolesta kamppailevat kenraalit esittivätkin kiertueellaan äänestäjille kysymykset: -Kummasta ehdokkaasta voit sanoa: Olen ylpeä siitä, että hän edustaa maatani? Ja: -Kumpaa voit tervehtiä luottavaisin mielin puolustusvoimin ylipäällikkönä?”

George Manosille ja valtaosalle veteraaneista vastaus on itsestään selvästi John McCain.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat