Vetäytyvätkö Facebook ja Instagram Euroopasta? Metan EU-pomo kertoo, mistä kenkä puristaa

Vetäytyykö Facebook ja Instagram Euroopasta? Metan EU-pomo kertoo, mistä kenkä puristaa 1:36
EU:n tietosuojalait vaativat tietojen säilömistä ja käsittelemistä Euroopan sisäisillä servereillä. Tällä hetkellä Metan käyttäjätietoja käsitellään sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa.

Sosiaalisen median palveluista Facebookista ja Instagramista tunnetun somejätti Meta ei voi jatkaa toimintaansa Euroopassa, jos mannerten välisestä tietojensiirrosta ei saada sopua, toistaa yrityksen EU-asioista vastaava yhteiskuntasuhdejohtaja Aura Salla yrityksen viestin.

Viime viikolla Politico-lehti uutisoi, että Facebookia ja Instagramia saattaa uhata sulku Euroopassa tämän kesän aikana, jos tietojen siirrosta Yhdysvaltojen ja Euroopan välillä ei saada sopua.

EU:n tietosuojalait vaativat tietojen säilömistä ja käsittelemistä Euroopan sisäisillä servereillä. Tällä hetkellä Metan käyttäjätietoja käsitellään sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa. Euroopassa ollaan huolissaan siitä, miten eurooppalaisten henkilötietoja käsitellään Yhdysvalloissa, jos tietoja siirretään sinne.

Tilanteen taustalla on Irlannin tietosuojaviranomaisten päätösluonnos, joka estäisi Metaa lähettämästä käyttäjistä kerättyä tietoa Euroopasta Yhdysvaltoihin. Muut EU-maat vasta kommentoivat luonnosta. Yle luonnehti uutisessaan, että Meta uhkaa vastatoimena sulkea palvelunsa Euroopassa.

Meta: Kyseessä ei uhkaus

Metan EU-asioista vastaava yhtesikuntasuhdejohtaja Aura Salla kiistää, että kyse olisi uhkauksesta. Se, että yrityksen olisi mahdollista toimia Euroopassa siirtämättä käyttäjätietoja Yhdysvaltoihin, on hänen mukaansa väärää tietoa.

Sallan mukaan niin sanottu datansiirtomekanismi Yhdysvaltojen ja Euroopan unionin välillä on välttämätön yrityksen toiminnalle.

– Meillä ei ole käytännössä mahdollisuuksia varastoida dataa, jota käytetään Euroopan unionin alueella. Siitä syystä joudumme turvautumaan tähän datansiirtoon Yhdysvaltoihin, Salla kertoo MTV Uutisille SuomiAreena-tapahtumassa.

– Meillä ei ole kykyä varastoida dataa, jota tarvitsemme meidän alustojen pyörittämiseen Euroopan unionin alueella.

Sallan mukaan tarkemmin sanottuna ongelma on se, ettei yrityksellä ole EU:ssa kapasiteettia käyttäjädatan prosessointiin. Hänen mukaansa asiaa ei ole teknisesti mahdollista ratkaista Irlannin tietosuojaviranomaisen ratkaisun aikataulussa, ja siksi uusi sopimus EU:n ja Yhdysvaltojen välillä on tarpeen yrityksen toiminnan jatkamiseksi.

Asia koskee myös muita yrityksiä, jotka siirtävät käyttäjätietoja Euroopan ja Yhdysvaltojen välillä. Meta ilmoitti jo alkuvuodesta mahdollisista seurauksista, jos Euroopan ja Yhdysvaltojen välisestä tietojensiirrosta ei saada sopua.

Facebook on rypenyt vuosien saatossa useissa kohuissa – kasasimme videolle, mistä biljoonan arvoinen yhtiö muistetaan 1:38
Katso myös: Näistä kohuista Facebook tunnetaan.

Lue myös:

    SuomiAreena-videot

    Uusimmat