Facebook ja Instagram saattavat sulkeutua Euroopassa kesällä – tästä on kyse

Facebook on rypenyt vuosien saatossa useissa kohuissa – kasasimme videolle, mistä biljoonan arvoinen yhtiö muistetaan 1:38
Näistä kohuista Facebook muistetaan.

Politico–lehden mukaan Facebookia ja Instagramia saattaa uhata sulku Euroopassa tämän kesän aikana.

Syynä on Irlannin tietosuojakomission ilmoitus, että se estää Metaa lähettämästä tietoja Euroopasta Yhdysvaltoihin. Meta omistaa Facebookin ja Instagramin.

Meta ilmoitti jo alkuvuodesta mahdollisista seurauksista, jos Euroopan ja Yhdysvaltojen välisestä tietojensiirrosta ei saada sopua.

Yritys toteaa, että keskiössä ovat palveluiden tarjoaminen ja mainosten kohdentaminen.

– Emme todennäköisesti voisi tarjota useita tärkeimpiä tuotteitamme ja palveluitamme, mukaan lukien Facebook ja Instagram, Euroopassa, mikä vahingoittaisi merkittävästi liiketoimintaamme, taloudellista kuntoamme ja toimintojen tulosta, Meta totesi vuosikertomuksessaan.

Meta ei taivu EU:n lainsäädäntöön

Kiista alkoi jo vuonna 2020 EU:n tuomioistuimen päätöksen myötä. Päätöksessä mitätöitiin EU:n ja Yhdysvaltojen datasiirtosopimus vedoten yksityisyydensuojaan. EU:n tuomioistuin oli huolissaan EU-kansalaisten henkilötietojen siirtämisestä Yhdysvaltoihin.

EU:n tietosuoja-asetuksen tarkoituksena on eritoten yksityisten henkilöiden suoja.

Meta ei tähän asti ole halunnut taipua EU:n tietosuojalainsäädäntöön. Tuoreet tietosuojalait vaativat tietojen säilömistä ja käsittelemistä Euroopan sisäisillä servereillä. Tällä hetkellä Metan käyttäjätietoja käsitellään sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa, mikä on sääntöjen vastaista.

Metan vaatimus EU:n lainsäädännölle on painava, mutta se tuskin haluaa menettää Euroopan asiakkaitaan.

EU ja Yhdysvallat käyvät parhaillaan neuvotteluita tiedonsiirrosta, jonka myötä yritykset voivat lähettää tietoja Irlannin järjestyksestä huolimatta.

Lue myös:

    Uusimmat