Vesirokkorokotusohjelma käynnistettiin 2017 – tuore tutkimus osoittaa hätkähdyttävät tulokset

Kuitenkin jokaisesta ikäluokasta jää THL:n mukaan enemmän kuin joka kymmenes yhä rokottamatta.

Vesirokkorokotukset kaikille alle 12-vuotiaille tautia sairastamattomille vähensivät merkittävästi ja nopeasti vesirokkoon liittyviä terveyskeskuskäyntejä kaikissa ikäryhmissä. Tämä selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreesta tutkimuksesta.

Alle 12-vuotiaiden käynnit vähenivät yli 95 prosenttia viime vuonna verrattuna aikaan ennen rokotuksia. Myös rokottamattomien alle yksivuotiaiden vesirokkotapaukset vähenivät 87 prosenttia, mikä THL:n mukaan viittaa rokotusten antamaan laumasuojaan.

Vesirokkorokotusohjelma aloitettiin syyskuussa 2017. Varsinainen ohjelma sisältää rokoteannoksen 18 kuukauden ja kuuden vuoden iässä. Ensimmäisenä vuonna toteutettiin lisäksi niin kutsutut täydennysrokotukset, joissa tarjottiin rokotetta kaikille alle 12-vuotiaille, jotka eivät olleet sairastaneet vesirokkoa.

– Kun ennen rokotusohjelmaa esimerkiksi 3-vuotiailla oli vuosittain yli tuhat vesirokkotapausta, jotka vaativat yhteydenottoa perusterveydenhuoltoon, on näitä viime vuosina ollut vain muutamia kymmeniä vuosittain, sanoo THL:n erikoistutkija Heini Salo tiedotteessa.

Lapsia jää yhä rokottamatta

Rokotusohjelman ensimmäisenä vuotena rokotettiin neljännesmiljoona lasta.

Vuosina 2017–2022 ensimmäisen rokoteannoksen sai 85–87 prosenttia lapsista. Toisen annoksen kattavuudesta on tietoa vasta vuonna 2016 syntyneistä. Se oli viime vuonna 58 prosenttia.

Myös täydennysrokotukset otettiin THL:n mukaan hyvin vastaan.

Vesirokkorokotusten kattavuudessa on kuitenkin vielä petrattavaa. Tällä haavaa jokaisesta ikäluokasta enemmän kuin joka kymmenes jää THL:n mukaan rokottamatta.

– Vesirokolle alttiiden kertyminen väestöön tarkoittaa sitä, että vesirokkoepidemioita puhkeaa todennäköisesti tulevaisuudessa, Salo kertoo tiedotteessa.

Rokottamatta jääneet lapset voivat hänen mukaansa sairastua vesirokkoon aikuisena esimerkiksi ulkomaan matkoilla.

– Aikuisella vesirokko on selvästi vakavampi tauti kuin lapsella ja johtaa käytännössä aina lääkärikäyntiin ja lääkitykseen, Salo lisää.

Lue myös:

    Uusimmat