Vesilläliikkujien kannattaa nyt olla tarkkana – tällaisille paikoille ei kannata rantautua: "Merkki siitä, että siellä on pesä"

Vesilläliikkujien kannattaa nyt olla tarkkana – tällaisille paikoille ei kannata rantautua:"Merkki siitä, että siellä on pesä" 1:57
Tällaisille paikoille ei kannata rantautua: "Merkki siitä, että siellä on pesä"

Lintupoikueet ovat nyt liikkeellä ja vesilläliikkujien kannattaa olla tarkkoina. Lintuluodoille ei nyt saisi ollenkaan rantautua, koska se häiritsee pesintöjä ja poikueita. Kylmän kevään takia lintujen pesinnät ovat tänä vuonna hieman myöhässä.

– Pesinnät ovat tänä vuonna käynnistyneet aika myöhään ja nyt edelleen on munapesueita ja tämmöisiä, missä on pienet poikaset. Vasta myöhemmin kesällä tiedetään, miten pesinnät ovat kokonaisuutena onnistuneet, toteaa BirdLife Suomen suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi

Kaikki poikaset eivät selviä aikuisiksi

Linnunpoikasia uhkaavat monet vaarat eivätkä läheskään kaikki selviä aikuisikään asti.

– Semmoisilla lajeilla, jotka tekevät isoja pesueita, poikasten kuolleisuus on hyvin suuri. Kokematon poikanen jää helpommin jonkun pedon saaliiksi tai auton alle tai törmää ikkunaan, listaa Lehtiniemi.

Vesillä kannattaa edetä varovasti

Lämmin sää houkuttelee veneilijät vesille ja sekin aiheuttaa vaaraa linnunpoikasille. Lintuluodoille ei pitäisi nyt missään tapauksessa rantautua.

– Suosittelisin, ettei nouse yksinkertaisesti luodolle ollenkaan, vaikka ei yhtään lintua näkisikään. Siinä vaiheessa, jos luodolta nousee lintuja tai linnut huutelevat, kun vene lähestyy, se on merkki siitä, että siellä on pesä tai poikasia ja emolla hätä ja parasta olla menemättä lainkaan. Reheväkasvuiset lahdet ja lintuluodot kannattaa kiertää kauempaa ja katsoa myös tarkkaan, näkyykö poikueita oman veneen reitillä, neuvoo Lehtiniemi. 

Monet vesilinnut ovat uhanalaistuneet

Vesilinnuilla ei muutenkaan mene hyvin. Monet lajit ovat uhanalaistuneet, esimerkiksi mustakurkku-uikku, tukkasotka ja nokikana luokitellaan jo erittäin uhanalaisiksi.

– Ensisijainen syy on vesistöjen tilan huononeminen ja lintuvesien umpeenkasvu. Sieltä on hävinnyt semmoinen mosaiikkimainen rakenne, mikä on tärkeä vesilintujen selviämiselle. Kun saarekkeet ovat hävinneet, myös naurulokit häviävät. Se on vesilinnuille huono asia, koska naurulokki puolustaa niitä monenmoisia petoja vastaan, selittää Lehtiniemi. 

Vaikka kesä on vasta alussa, osa linnuista on jo jättänyt Suomen taakseen ja lähtenyt muuttomatkalle. Esimerkiksi telkkä- ja isokoskelonaaraat jäävät yksinhuoltajiksi, koska koiraat suuntaavat talvehtimisalueelle heti, kun naaraat aloittavat haudontaurakan.

Lintumaailmassa on toki myös toisenlaista työnjakoa. Kahlaajanaaraat lähtevät kohti etelää sen jälkeen, kun ovat munineet. Koiraat jäävät huolehtimaan poikasista.

Lue myös:

    Uusimmat