Vesilintujen pesintä on sujunut tänä kesänä hyvin – puolet vesilintulajeista silti uhanalaisia

Suotuisien säiden ansiosta vesilintujen pesintä on sujunut tänä kesänä hyvin 2:13
Aihetta käsiteltiin Seitsemän uutisissa.

Suotuisien säiden ansiosta vesilintujen pesintä on sujunut tänä kesänä hyvin. Hyvä poikastuotto on tärkeä lajien säilymisen kannalta, koska jo puolet Suomen vesilintulajeista luokitellaan uhanalaisiksi. Poikasten selviytymistä uhkaavat kuitenkin monet vaarat. 

Porlan altailla, entisellä kalanviljelylaitoksella Lohjalla, pesivät monet uhanalaiset vesilinnut.

– Tässä on useita pareja nokikanoja, muutama pari mustakurkku-uikkuja, sinisorsia, haapanoita, joku naurulokki, tukkasotka ja telkkä, luettelee BirdLife Suomen tiedottaja Jan Södersved.

"Hyvä vuosi, muttei mikään huippu"

Vesilintupoikueita näkyy nyt paljon. Alustavien tietojen mukaan vesilintujen pesintä on tänä vuonna sujunut hyvin.

– Ilmeisesti yleisesti ottaen koko maassa on ollut hyvä vuosi, mutta ei mikään huippuvuosi. Alkukesä on ollut sääoloiltaan otollinen. Pesinnät on menneet kohtalaisen hyvin, luonnehtii Södersved.

Jo puolet Suomen vesilintulajeista luokitellaan uhanalaisiksi ja hyvä poikastuotto on tärkeä lajien säilymisen kannalta. Porlan altaassa uiskentelevat nokikanan poikaset turvaavat osaltaan lajin olemassaoloa. 

– Nokikana luokitellaan erittäin uhanalaiseksi. Se on vähentynyt meillä aika lailla, vaikka niitä tässä on useita pareja, huomauttaa Södersved. 

Minkki ja supikoira hävittävät pesiä 

Mustakurkku-uikku on sekin erittäin uhanalainen. Vesilintujen ahdingon taustalla on esimerkiksi lintuvesien huono tila ja kunnostustoimien puute.

– Vesien rehevöityminen ja ravintokilpailu, esimerkiksi mustakurkku-uikulla särkikalat kilpailevat pohjaeläimistä ja muusta ravinnosta, selittää Södersved.

Erittäin uhanalaisen tukkasotkan poikasista läheskään kaikki eivät selviydy aikuisikään asti ja sama koskee muidenkin vesilintujen poikasia.

– Porlan altailla aika suuri osa selviää, mutta monilla paikoilla maapedot, varsinkin vieraspedot minkki ja supikoira, ovat melkoisia pesien tuhoajia ja paikoin aika tehokkaasti hävittävät kaikki poikueet, kertoo Södersved.

Monia uhanalaisia vesilintuja saa metsästää

Haapanan kanta on vähentynyt melko nopeasti ja se luokitellaan vaarantuneeksi lajiksi. Uhanalaisten vesilintujen tilannetta ei ainakaan paranna se, että monet niistä, esimerkiksi tukkasotka, haapana ja nokikana, ovat edelleen riistalajeja. Osa vesilinnuista muuttaa etelään jo tässä kuussa, mutta sitkeimmät sinnittelevät täällä alkutalveen asti. 

Lue myös:

    Uusimmat