Mainos

Vertaisverkkoyhtiöt vastuuseen laittomasta kopioinnista

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden mukaan internetin ns. vertaisverkot, kuten Grokster ja Morpheus rikkovat tekijänoikeuksia, koska niitten kautta miljoonat ihmiset kopioivat laittomasti mm. musiikkia ja elokuvia.

Yhdysvaltain korkein oikeus palautti alan suurten viihdeyritysten ajaman jutun takaisin alioikeuteen. Oikeus ei pitänyt vertaisverkkoteknologiaa sinänsä laittomana.

Jatkossa siis vertaisverkkoja ylläpitäviä yrityksiä voidaan asettaa oikeudessa vastuuseen. Aikaisemmin vain musiikki- ja elokuvatiedostoja vertaisverkoissa jakaneet kuluttajat ovat saaneet tuomioita tekijänoikeusrikkomuksista.

Päätös ilahdutti luonnollisesti elokuva- ja levyteollisuuden yrityksiä, joiden tuotot ovat kärsineet verkkopiratismista. Tutkimuslaitos Informa Media Groupin arvion mukaan levyteollisuus olisi menettänyt lähes kahden miljardin euron tulot viime vuonna verkkopiratismin vuoksi.

Suomen levy-yhtiöitä edustava Ääni- ja kuvatallennetuottajat ÄKT sekä Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus TTVK jättivät huhtikuussa poliisille yhteensä 28 tutkintapyyntöä vertaisverkoista.

Vastalauseitakin syntyi heti päätöksen tultua julki. Suomessa vertaisverkkoyhdistys Electronic Frontier Finland eli EFFI ilmoitti pettymystään. Puheenjohtaja Ville Oksasen mielestä päätöksellä asetettiin teknologiayrityksille vastuu käyttäjien mahdollisista väärinkäytöksistä, vaikka verkot sinänsä eivät ole laittomia, kuten korkein oikeuskin totesi.

-Toisin kuin aikaisemmassa Napster-jutussa, näillä yrityksillä ei ollut keskitettyjä palvelimia, joiden avulla ne olisivat voineet hallita verkossa liikkuvaa materiaalia.

Kasvavat oikeudelliset riskit voivat heikentää tekniikan kehittymistä. Vertaisverkkojen käyttöön oikeudenkäynnit tuskin merkittävästi vaikuttavat, arvioi Oksanen.

EFFI on perustettu puolustamaan käyttäjien ja kansalaisten oikeuksia internetissä. Yhdistys pyrkii vaikuttamaan mm. lainsäädäntöhankkeisiin sananvapaudesta, tekijänoikeuksista ja tietokoneohjelmien patentoinnista Suomessa ja Euroopassa.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.