Vertaistukiryhmän perustaja Joni Savolainen on kärsinyt koronaoireista jo 200 päivää – "Osalle on annettu psykiatrisia diagnooseja sen takia, että nämä oireet ovat niin outoja"

Vertaistukiryhmän perustaja Joni Savolainen on kärsinyt koronaoireista jo 200 päivää – ”Osalle on annettu psykiatrisia diagnooseja sen takia, että nämä oireet ovat niin outoja” 10:19
Katso mielenkiintoinen haastattelu: Näin Joni kertoi oudoista tuntemuksistaan MTV Uutisten haastattelussa.

Pitkittyneet koronaan liittyvät oireet huolestuttavat sekä potilaita että asiantuntijoita. Pelkästään suomalaisessa aihetta käsittelevässä vertaistukiryhmässä on yli 3000 jäsentä. Asiantuntijan mukaan maailmanlaajuisesti pitkittyneistä vaivoista saaattaa kärsiä satojatuhansia korona-potilaita.

Ryhmän perustaja Joni Savolainen antoi MTV Uutisille haastattelun. Korona-diagnosoitu Savolainen on kärsinyt taudin jälkioireista nyt parisataa päivää.

Oletko pystynyt harrastamaan liikuntaa?

– En ole uskaltanut. Jalat eivät ole kestäneet mitään muuta kuin kävelyä. 

Keväällä testaamiskynnys oli korkea, joten moni saattoi sairastaa taudin ilman testitulosta. Osalla monenkirjavat vaivat ovat pitkittyneet. Savolainen on perustanut oireisille vertaistukiryhmän, jossa on nyt jäseniä yli kolme tuhatta. 

"Osa terveydenhuollosta ei ole tajunnut tämän taudin moninaisuutta"

Otetaanko teidät terveydenhuollossa vakavasti?

– Osa on otettu ja osa ei ole otettu. Osalle on annettu psykiatrisia diagnooseja sen takia, että nämä oireet ovat niin outoja. Sanotaanko näin, että osa terveydenhuollosta ei ole tajunnut tämän taudin moninaisuutta. 10-30 prosenttia voi saada tämän pitkittyneen muodon tästä koronasta. 

Katso koko Savolaisen haastattelu artikkelin alussa olevasta videoklipistä.

HUS:sta kerrotaan, että faktatietoa näistä potilaista on toistaiseksi liian vähän. Esiin on nostettu myös kysymys siitä, että mitkä vaivat liittyvät koronaan ja mikä sitten on jotain ihan muuta –  esimerkiksi psykosomaattista, koronan ulkopuolista oireilua? Asiantuntijan mukaan pitkittyneet oireet on syytä ottaa vakavasti.

– Pitkäaikaisvaikutukset on kuitenkin jo tieteellisesti niin hyvin osoitettu, että kyllä se lähtökohtaisesti pitää paikkansa, että sellainen ilmiö on olemassa, toteaa Tampereen yliopiston anatomian professori Seppo Parkkila.

"Vähintään sadoillatuhansilla voi olla pidempiaikaisia ongelmia"

Parkkilan mukaan ilmiö voi olla globaalisti koskea peräti satojatuhansia potilaita.

– Jos maailmanlaajuisesti ajatellaan, että näitä sairastuneita on tällä hetkellä yli 31 miljoonaa, niin kyllähän se tarkoittaa, että vähintään sadoillatuhansilla voi olla pidempiaikaisia ongelmia. 

Sekä potilaiden että asiantuntijoiden saralla toivotaan aiheesta lisää tutkimusta. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja