Verovapaa myynti tulossa Suomen ja Ahvenanmaan välille

Verovapaa myynti aiotaan sallia eräin rajoituksin Suomen ja Ahvenanmaan välisessä liikenteessä. Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta linjasi kantaansa verovapaan myynnin laajentamiseen tänään.

Muutos liittyy verorajan luomiseen manner-Suomen ja Ahvenanmaan välille. Tavoitteena on, että veroraja olisi käytössä ensi vuoden alusta lähtien. Verovapaa myynti sallittaisiin kuitenkin vain kansainvälisessä liikenteessä olevissa aluksissa eli laivoissa, jotka liikennöivät Ruotsiin asti.

Lopullinen päätös verovapaan myynnin laajentamisesta jäi kuitenkin siihen, kun selviää, missä aikataulussa nykyiset rajoitukset alkoholin tuonnilta muista EU-maista poistuvat. Silloin myös ratkaistaan, millaisia rajoituksia verovapaalle myynnille asetetaan.

Valtiovarainministeriöstä arveltiin, että verorajan luominen ja verovapaan myynnin toteutuminen saattavat lykkääntyä ensi vuodenvaihdetta myöhäisempään aikaan. Näin uhkaa käydä, jos sisämarkkinatuonnin vapauttamista koskevat ratkaisut viivästyvät EU:ssa.

Ahvenanmaalaiset melko tyytyväisiä

Ahvenanmaalla oltiin suhteellisen tyytyväisiä hallituksen linjauksiin. Maakuntahallitusta johtava Roger Jansson ja kansanedustaja Gunnar Jansson arvioivat, että ministerivaliokunta on avannut mahdollisuuksia myönteiseen lopputulokseen verorajan käytännön soveltamisessa.

Ministerivaliokunnan päätöstä jatkaa verovapaan myynnin valmistelua maakunnan ja manner-Suomen välisessä liikenteessä on odotettu kauan Ahvenanmaalla. Monet maakunnan yrittäjät kavahtavat kuitenkin verorajaa, joka niiden mielestä lisää byrokratiaa ja kustannuksia sekä heikentää maakunnan yritysten kilpailutilannetta muualla Suomessa.

Yritykset ovatkin alkaneet hankkia itselleen tytäryrityksiä muualta Suomesta, jotta ne voivat vähentää verorajan mukaan tuoman paperisodan aiheuttamia ongelmia. Järjestelyjen taustalla on Suomen EU-sopimus, jossa Ahvenanmaan maakunta jätettiin EU:n välillisen verotuksen yhdenmukaistamisen ulkopuolelle. Niissä asioissa Ahvenanmaa on suhteessa Suomeen ja muuhun EU:hun "kolmannen maan" asemassa.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat