Mainos

Kotitalousvähennyksen käyttö kasvaa ikääntyneiden keskuudessa – hallitus leikkaa tukea: "Siinä olisi minun kuukauden ruokarahani"

1:56
Kotitalousvähennyksen käyttö kasvaa ikääntyneiden keskuudessa.

Siivouksen ja kotitaloustyön teettämiseen liittyvän kotitalousvähennyksen käyttö on lisääntynyt erityisesti ikääntyneiden keskuudessa. Siivousalalla pelätään, että hallituksen aikeet vähennyksen pienentämisestä saattavat laitostaa ikääntyneitä.

Verohallinnossa yllätyttiin siitä, että myös pieniä eläkkeitä saavat käyttävät kotityöpalveluita.

– Siinä mielessä on yllättävää, sillä yleensä puhutaan, että kotitalousvähennykset olisivat suurituloisille tarkoitettuja. Eläkeläisten kohdalla näkyy, että myös pienituloisten joukossa hyödynnetään vähennystä, vastaa ekonomisti Aki Savolainen.

Ikääntyminen näkyy vähennyksen käytössä. Vuonna 2017 reilun 10 000 euron vuosieläkkeellä 65-69 -vuotiaista vain hieman yli prosentti teettää kotitaloustöitä, mutta 20 vuotta myöhemmin eli 85-89 -vuotiaissa heitä on jo kuusi prosenttia.

Käyttö yleistyy iän karttuessa

Verohallinnon tietojen mukaan 15 000 - 20 000 tuloluokassa 85-89 -vuotialla luku on jo yli kymmenen prosenttia. Tulojen yltäessä noin 30 000 euroon vuodessa, käyttäjien määrä lähentelee yli 85-vuotiaiden keskuudessa 18 prosenttia.

– Ennen kaikkea iäkkäämmässä päässä kotitalouksen käyttö on lisääntynyt, tiivistää Savolainen.

Siivousala ei lämpene hallituksen säästösuunnitelmalle, sillä järjestön mukaan kotitalousvähennyksen käytöstä valtaosa on rakentamista ja kotitaloustyöt kokonaisuudesta vain reilun kymmenyksen. Alalla pelätään, että kehitys saa ikääntyneet pitkittämään palvelujen käytön aloittamista.

– Pikkaisen mennään liian pitkälle, että koti ehtii mennä siisteystasoltaan tosi heikoksi. Bakteerit lisääntyvät ja sitten sairastutaan ja laitostutaan suoraan ennen kuin edes ehditään palveluita ottaa kotiin, Kotityöpalveluyhdistyksen hallituksen jäsen Henri Haho

Kodin siisteys korostuu, kun elämänpiiri pienenee

Vantaalainen eläkkeellä oleva Satu Aalto käyttää yritykseltä ostamaansa siivouspalvelua kerran kuussa. Aallolle palvelu on tärkeä.

– Sairaudet näkyvät sillä tavalla, että elämänpiiri on kokoajan supistunut. Menemiset on hirveän pieniä – lääkäriä ja sairaalaa. Siinä sitten korostuu koti. Koti pitää olla sellaisessa kunnossa että siellä viihtyy, Aalto kertoo.

Hallitus suunnittelee leikkaavansa palvelun verovähennystä 50:stä 40 prosenttiin eli kuluttaja maksaa jatkossa aikaisempaa isomman osan omasta lompakostaan. Lisäksi vähennyksen enimmäismäärä laskee. Aalto laskee, että hänelle muutos tarkoittaa vuositasolla 200-250 euroa.

– Siinä olisi minun kuukauden ruokarahani, Aalto sanoo.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja