Veronica Verho kertoo podcast-juontajien palkoista – näin Poksin lopettaminen vaikutti hänen tuloihinsa

1:04
Voisiko Veronica Verho perustaa hääpodcastin puolisonsa kanssa? Juontaja vastaa nauraen : "Ei saakeli..."

Veronica Verhon ja Sita Salmisen luotsaama Poks-podcast tuli tiensä päähän joulukuussa 2022.

Somevaikuttajakaksikko Veronica Verho ja Sita Salminen löivät hynttyynsä yhteen ja perustivat lifestyle-tyylisen Poks-podcastin vuonna 2019. Poks haali reilun kolmen vuoden ja kymmenen tuotantokauden aikana valtavan yleisön ja kohosi yhdeksi Suomen suosituimmaksi podcastiksi.

Siksi moni olikin sydän syrjällään, kun Verho ja Salminen kertoivat viime syksynä podcastinsa päättyvän joulukuussa 2022.

Verho kertoo MTV Uutisille Poksin tulleen tiensä päähän yksinkertaisesti siksi, että hän ja Salminen kokivat kertoneensa podcastissaan jo kaiken.

– Teimme kuitenkin loppupeleissä 110 jaksoa. Minunkaan elämässäni ei ihan hirveästi tapahdu, ja Sitan puheiden perusteella ei hänenkään elämässään, Verho naurahtaa.

– Tämä on tosi stereotyyppistä sanoa näin, mutta me emme ole sinkkuja, jotka bailaavat ja niin sanotusti "elävät elämäänsä", niin siitä ei myöskään samalla tavalla kerry tarinoita. Vaikka toisaalta tämä on ristiriidassa sen kanssa, että kyllä jonkun mielestä voisi olla kiinnostavaa kuunnella meidän perusarkeamme, hän pohtii.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Verhon mukaan aloite podcastin lopettamiseen tuli Salmiselta. Kaksikko istui tuolloin palaverissa keskustelemassa Poksin jatkosta yhdessä tuottajansa kanssa.

– Puhuin siinä, että ehkä jonkun pari tuotantokautta voisi tehdä ensi vuonna. Sitten Sita avasi suunsa ja sanoi miettineensä, ettei hän enää tekisi, hän muistelee.

Verho kertoo joutuneensa sulattelemaan asiaa jonkin aikaa. Hän kuvaa podcastin lopettamisen olleen ikään kuin eroprosessi, jonka hän ja Salminen kävivät.

– Olimme melkein neljä vuotta tehneet podcastia, ja se oli niin sellaista rutiinia. Sitä odotti ja se antoi meille ihan hirveästi kaikkea. Että miten pystymme luopumaan tuollaisesta rakkaasta lapsestamme, hän sanoo.

Podcastaajan palkka

Aikaisemmin Spotify-musiikkipalveluun ilmestynyt Poks-podcast siirtyi maksulliseen Podme-palveluun tammikuussa 2022. Maksumuurin taakse siirtyminen tarkoitti samalla sitä, että Verholle ja Salmiselle alettiin maksaa podcastistaan palkkaa.

Verhon mukaan palkkojen kohdalla puhutaan nelinumeroisista summista. Hän kuitenkin lisää, että palkkaan vaikuttaa esimerkiksi se, tehdäänkö podcastia jatkuvasti ilmestyvänä vai tuotantokausittain.

– Uskon, että on tosi yksilöllistä, mitä ihmisille maksetaan. Meillä oli omat summamme ja olimme tosi tyytyväisiä niihin, hän kertoo.

Verhon mukaan Poksin siirtyminen maksumuurin taakse jännitti häntä ja Salmista. Moni suosittu podcast oli ilmoittanut samoihin aikoihin siirtyvänsä maksulliseen palveluun, ja osa kuulijoista ounasteli, ettei Poks olisi ainakaan seuraamassa perässä.

– Olimme, että oh fuck, nyt me olemme siirtymässä sinne, koska mekin haluamme rahaa työstämme, Verho sanoo.

Päätös tuntui kuitenkin oikealta.

– Minusta tuntuu, että moni ymmärtää nykypäivänä sen, että olisi ihan mahtavaa tehdä ilmaisille alustoille tuotantoa ja podcasteja, mutta silloin tekijä ei saa siitä oikeastaan mitään, ellei hän tee itse hirveää työtä myydäkseen mainoksia, hän sanoo.

Verho kertoo Poksin olleen iso ja merkittävä osa hänen tulojaan, ja podcastin lopettaminen vaikutti automaattisesti hänen palkkakuittiinsa. Juontajana ja somevaikuttajana työskentelevä Verho lisää kuitenkin olevansa siinä mielessä etuoikeutetussa asemassa, että hänelle tarjotaan esimerkiksi kaupallisia yhteistöitä, joita hän voi ottaa enemmän vastaan pitääkseen tulonsa suurin piirtein tasapainossa.

– Ja nyt minulla on intohimo suunnitella jotain uutta tilalle, hän vinkkaa.

Voisiko Verho perustaa hääaiheisen podcastin puolisonsa Juhanin kanssa? Katso juontajan vastaus yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja