Mainos

Verkkorikollisuus nousi historialliselle tasolle

Vanhentuneet ohjelmistot vetävät puoleensa verkkorikollisia, jotka hyödyntävät ohjelmien aukkoja, varoittaa tietoturvayhtiö Symantec.

Symantec toteaa tuoreessa tietoturvaraportissaan, että verkkorikollisuus nousi viime vuonna ennen näkemättömälle tasolle. Viime vuonna tunnistettiin yhtä paljon haittaohjelmia kuin koko internetin aiemman historian aikana. Symantec laskee niitä löytyneen 2,9 miljoonaa.

Yhtiö muistuttaa, että pitämällä ohjelmistot päivitettyinä ja tietoturva ajan tasalla voidaan merkittävä osa rikollisuudesta torjua. Valitettavan moni yksityinen tai yrityskäyttäjä kuitenkin laiminlyö ohjelmistojen päivitykset.

Verkkorikollisuuden kiihtyvää kasvua edistää myös uusi ilmiö, valmiit tietomurtopaketit, joita myydään harmailla markkinoilla. Niiden avulla tumpelompikin rosvo voi yrittää ujuttaa muiden käyttäjien koneisiin haitta- tai vakoiluohjelmia.

Käyttäjien hyväuskoisuutta käytetään hyväksi monin tavoin. Verkkoon ilmestyy jatkuvasti uusia syöttejä, joissa esimerkiksi pelin, arvonnan tai muun hyödyn kautta yritetään urkkia henkilötietoja, salasanoja, luottokorttinumeroita ja muuta rahanarvoista.

Väylänä haittaohjelmien levittämiseen käytettiin yhä useammin PDF-dokumentteja, jotka monissa selaimissa avataan automaattisesti. Symantec arvioi, että ilmiö jatkaa leviämistään.

Explorer rosvojen suosikki, Apple korjaa hitaasti

Laajasti käytetty selainohjelma Microsoft Explorer veti puoleensa suurimman lukumäärän hyökkäyksiä viime vuonna, mutta Firefoxista löytyi suurin määrä haavoittuvuuksia.

Applen Safari-selaimen haavoittuvuudet pysyivät sitä vastoin pisimpään korjaamattomina, keskimäärin 13 päivää. Explorerin, Firefoxin ja Operan aukot korjattiin selvästi ripeämmin, keskimäärin alle päivässä, kertoo Symantec.

Toinen uusi ilmiö on verkkorikollisuuden uudet alkuperämaat. Brasiliassa ja Intiassa it-ala ja laajakaistaverkosto kehittyvät voimakkaasti, ja maat ovat nousseet verkkorikollisuuden kärkiviisikkoon.

Yhdysvallat on yhä kärjessä ja Kiina toisena, mutta Brasilia on syrjäyttänyt Saksan neljännelle tilalle. Venäjä nousi sijalle seitsemän oltuaan aiemmin 12:s.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.