Republikaanimiljardööri on rahoittanut Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomarin luksuslomia

Yksin tuomarin saama Indonesian-matka oli arvoltaan yli puoli miljoonaa dollaria, kertoo ProPublica.

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomari Clarence Thomas on vuosien ajan käynyt republikaanimiljardöörin rahoittamilla luksuslomilla, kertoo voittoa tavoittelematon, tutkivaa journalismia tekevä ProPublica-verkkomedia. Jutun mukaan Thomas on käynyt muun muassa risteilyllä Uudessa-Seelannissa ja jahtiseikkailulla Indonesiassa, jonne hänet vietiin yksityiskoneella.

Thomas on korkeimman oikeuden pitkäaikaisin tuomari ja vankkumaton konservatiivi.

ProPublican haastatteluihin, valokuviin ja muihin asiakirjoihin pohjautuvan selvityksen perusteella Thomasin kiinteistöpohatta Harlan Crow'lta vastaan ottamista lahjoista yksin Indonesian-matka oli arvoltaan yli puoli miljoonaa dollaria.

Kaksikko on kahden viime vuosikymmenen aikana käynyt yhdessä esimerkiksi vain miehille tarkoitetussa erämaalomakohteessa Kaliforniassa sekä tiluksilla Texasissa ja New Yorkissa.

Crow kertoi ProPublicalle antamassaan lausunnossa, että hänen lahjansa Thomasille eivät poikkea siitä vieraanvaraisuudesta, jota hän puolisonsa kanssa osoittaa myös monille muille läheisille ystävilleen, ja että miehet eivät koskaan ole keskustelleet käsittelyssä olevista tapauksista.

New York Times kutsui Thomasin ja Crow'n ystävyyssuhdetta "epätavalliseksi ja eettisesti arkaluonteiseksi" jo vuonna 2011.

Myös puolison toiminta herättänyt ihmetystä

Jutussa kerrotaan, että Crow on tehnyt yli 10 miljoonan dollarin edestä lahjoituksia republikaanien poliittisille ryhmille, mukaan lukien puoli miljoonaa dollaria Thomasin vaimon Ginni Thomasin perustamalle konservatiiviselle lobbariryhmälle. Ginni Thomasin toiminta politiikassa on niin ikään herättänyt huomiota, sillä hänen on uutisoitu osallistuneen ex-presidentti Donald Trumpin pyrkimyksiin kumota laittomasti vuoden 2020 presidentinvaalien tulos.

Thomas nimettiin korkeimpaan oikeuteen vuonna 1991. Nimityksen alla entinen avustaja syytti Thomasia seksuaalisesta häirinnästä.

Thomas oli mukana kumoamassa aborttioikeuden turvannutta Roe vastaan Wade -päätöstä viime vuonna. Hän meni muita tuomareita pidemmälle vaatiessaan, että korkeimman oikeuden pitäisi tarkastella uudelleen linjauksiaan samaa sukupuolta olevien avioliitosta ja ehkäisystä.

Tuomioistuimen avoimuuden lisäämistä ajava Fix the Court -kampanjaryhmä sanoo tiedotteessaan uutisen osoittavan, että korkein oikeus on maan hallinnon vähiten vastuunalainen osa.

JUTTUA OIKAISTU 07.04.2023 klo 05.16: 

Juttua muutettu kauttaaltaan. Myös otsikkoa muutettu. Jutussa siteerattiin aiemmassa versiossa verkkomedia ProPublican julkaisemia tietoja Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomarin Clarence Thomasin saamista luksuslahjoista. Verkkomedian mukaan lahjoja antanut Harlan Crow on miljardööri, ei biljonääri, kuten STT:n jutussa virheellisesti kerrottiin. Lisäksi ProPublican jutussa mainittu yli puoli miljoonaa dollaria oli yhden Indonesian-matkan arvioitu arvo, ei saatujen lahjojen ja matkojen kokonaisarvo, kuten jutussa annettiin ymmärtää.

Juttua korjattu 23.02: jutusta ja otsikosta virheellinen sana "biljoona" muotoon miljardi.

Lue myös:

    Uusimmat