Hyssyttelyrahoja ennen vaaleja kahdelle naiselle ja ovimiehelle – tällaisista rikoksista Trumpia syytetään

Tuomio voisi olla yli 130 vuotta vankeutta, mutta Trump tuskin istuisi päivääkään – tämä ex-presidentin syytteistä tiedetään 9:19
Tuomio voisi olla yli 130 vuotta vankeutta, mutta Trump tuskin istuisi päivääkään – katso haastattelu Trumpin syytteistä.

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump on kiistänyt syyllisyytensä kaikkiaan 34 syytekohtaan oikeuskäsittelyssä New Yorkin Manhattanilla, kertoivat muun muassa CBS News ja Reuters.

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump sanoo, että häntä vastaan nostetut syytteet ovat vuoden 2024 presidentinvaaleja kohtaan suunnattua vaalihäirintää. Trump pyrkii republikaanien presidenttiehdokkaaksi.

Trump puhui kannattajilleen ja medialle Mar-a-Lago-kartanossaan Floridassa keskiviikkona aamuyöstä Suomen aikaa.

Hän aloitti puheensa hyökkäämällä demokraatteja vastaan.

–  Ainoa rikos, jonka olen tehnyt, on puolustaa tätä maata niiltä, jotka yrittävät sen tuhota, hän sanoi.

Hän toisti tutut väitteensä vaalihuijauksesta vuoden 2020 presidentinvaaleissa, jotka hän hävisi Joe Bidenille.

Taustalla kolme vaaleja edeltänyttä hyssyttelyrahatapausta

Yhdysvaltalaissyyttäjien mukaan Trumpin tiistaiset syytteet pohjaavat kolmeen vuoden 2016 vaaleja edeltäneeseen hyssyttelyrahatapaukseen.

Manhattanin piirisyyttäjän Alvin Braggin mukaan Trump oli toistuvasti väärentänyt yritystietoja peittääkseen rikollista toimintaa, jolla oli piilotettu Trumpin kannalta vahingollista tietoa äänestäjiltä presidentinvaalien yhteydessä.

Trumpille luettiin tiistaina 34 syytekohtaa yritystietojen väärentämisestä. Asia selviää syytelistauksesta, jonka esimerkiksi ABC News on julkaissut verkossa.

Trumpin asianajaja on ilmoittanut, että syytteitä vastustetaan. Hänen mukaansa Trumpin oikeudenkäynti voisi alkaa ensi vuoden tammikuussa. CNN:n mukaan Trumpin olisi määrä esiintyä seuraavan kerran oikeuden edessä New Yorkissa joulukuun alkupuolella.

Syyttäjät aikovat pyytää Stormy Danielsin todistamaan

New Yorkin syyttäjänvirasto kertoi viime viikolla, että Trumpia vastaan nostetaan rikossyyte, joka liittyy tutkintaan pornonäyttelijälle tehdystä maksusta vuoden 2016 presidentinvaalikampanjan aikaan.

Trumpin tiimin on sanottu maksaneen Stormy Danielsin eli Stephanie Cliffordin hiljaiseksi väitetystä seksisuhteesta Trumpin kanssa.

Maksun on tunnustanut tehneensä Trumpin entinen asianajaja Michael Cohen Trumpin puolesta. Piirisyyttäjä Bragg sanoi tiistaina lehdistötilaisuudessa, että Trump järjesti maksun Cliffordille.

Lisäksi Bragg kertoi välikäden kautta tehdystä 30 000 dollarin maksusta Trump Towerin entiselle ovimiehelle, joka oli väittänyt Trumpin saaneen lapsen avioliiton ulkopuolella.

Kolmas tapaus liittyi naiseen, jonka kerrottiin saaneen 150 000 dollaria yhdysvaltalaiselta tabloidilehdeltä, jotta hän vaikenisi väittämästään seksuaalisesta kohtaamisesta Trumpin kanssa. Naista ei henkilöity oikeuden asiakirjoissa, mutta aiemmin on kerrottu, että kyseessä on Playboy-lehdessäkin esiintynyt Karen McDougal.

Syyttäjät ovat CNN:n mukaan kertoneet, että he aikovat kutsua Cliffordin todistamaan oikeudenkäynnin aikana.

Trump pyyhälsi toimittajien ohitse kommentoimatta syytteitä

Trump matkusti maanantaina Floridasta New Yorkiin, ja tiistaina liikemies siirtyi oikeustalolle autosaattueessa. Hän saapui oikeustalolle Suomen aikaa iltakahdeksan jälkeen, ja hänet pidätettiin syytteenlukua varten.

Trumpin odotettiin antavan lyhyen kommentin ennen saliin menemistä, mutta hän pyyhälsi yhdestä ovesta ulos ja toisesta sisään vastaamatta toimittajien kysymyksiin.

Syytteiden lukemisen jälkeen hän siirtyi pois oikeussalista jälleen samoja ovia heiluttaen. Tälläkään kertaa Trump ei vastannut toimittajien pyyntöihin kommentoida syytteitä.

Suomen aikaa illalla puoli yhdentoista aikoihin Trump poistui oikeustalolta autosaattueessa, joka matkasi LaGuardian lentoasemalle, jossa Trumpia oli odottamassa yksityiskone.

Trump vaati käsittelyn siirtämistä Staten Islandille

Vielä Suomen aikaa tiistaina iltapäivästä Trump vaati, että käsittely siirrettäisiin Manhattanilta Staten Islandille.

Hän väitti päivityksessään suunnitellun tapahtumapaikan olevan erittäin epäreilu ja painotti, että joillain alueilla vain yksi prosentti ihmisistä äänesti republikaaneja. Staten Island olisi hänen mukaansa sen sijaan erittäin reilu ja turvallinen paikka pitää oikeudenkäynti.

Manhattanilla Trumpia oli vastassa kokenut kasvo, New Yorkin korkeimman oikeuden virkaa tekevä tuomari Juan Merchan. Häntä on kuvailtu tiukaksi tuomariksi, mutta hänen sanotaan olevan oikeudenmukainen riippumatta siitä, kuka hänen eteensä päätyy.

Trump oli jo käsittelyn alla tuulettanut näkemyksiään Merchanista sosiaalisessa mediassa. Tuomarin edessä esiintyneet asianajajat ovat kuitenkin kertoneet CNN:lle, ettei Merchan hyväksy häiriöitä eikä viivästyksiä.

Istunnossa syytetylle luetaan häntä vastaan nostetut syytteet, minkä jälkeen tuomari päättää, vapautetaanko syytetty takuita vastaan vai vangitaanko hänet. Lopulta tuomari päästi hänet lähtemään ilman oikeudenkäyntiä edeltäviä rajoituksia. Yhdysvaltalaismediassa oli ennakoitu, että Trumpia saatettaisiin esimerkiksi kieltää kommentoimasta oikeuskäsittelyä.

Tiistaina syyttäjät nostivat esiin huolen Trumpin sosiaalisen median julkaisuista, joissa hän on muun muassa kritisoinut kovin sanoin syyttäjä Braggia.

Trumpiin kohdistuu myös muita tutkintoja

Trump on Yhdysvaltain historian ensimmäinen presidentti, jota vastaan nostetaan rikossyyte.

Aiemmin julkaisemassaan lausunnossa Trump kutsui valamiehistön päätöstä "poliittiseksi vainoksi ja korkeimman tason vaalihäirinnäksi historiassa". Entinen presidentti syytti demokraattipuoluetta valehtelusta ja pakkomielteestä saada hänet kiinni.

New Yorkin osavaltiossa tehty tutkinta on yksi kolmesta Trumpiin kohdistuvasta tutkinnasta, jotka voivat johtaa rikossyytteisiin. Entiseen presidenttiin kohdistuu tutkintoja myös Georgiassa ja Washingtonissa. Georgialaistutkinta liittyy vuoden 2020 vaaleihin. Washingtonissa aloitetussa tutkinnassa taas on selvitetty Trumpin tukijoiden vuoden 2021 tammikuussa Yhdysvaltain kongressitaloon tekemää hyökkäystä.

Trump on ilmoittanut pyrkivänsä republikaanien presidenttiehdokkaaksi ensi vuoden vaaleissa.

Trumpin oikeudenkäynti ei ollut tiistaina istuvan presidentin Joe Bidenin huomion kohteena, Valkoisen talon tiedottaja Karine Jean-Pierre painotti toimittajille.

–  Tietenkin hän näkee osan uutisista, kun hänellä on hetki aikaa seurata päivän uutisia, mutta tämä ei ole hänen fokuksensa, Jean-Pierre sanoi tiistaina.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat