Veritulppa uhkaa kotona koronaa sairastavia suomalaisia – lääkärit jakoivat hoito-ohjeet, jotka pienentävät tukosalttiutta

Mistä koronaviruksen voi tunnistaa? Katso tästä listaus tyypillisimmistä oireista 0:58
Mistä koronaviruksen voi tunnistaa? Katso videolta listaus tyypillisimmistä oireista.

Monen suomalaisen koronapotilaan varsinainen kuolinsyy on ollut veritulppa. Sisätautien erikoislääkäri Riitta Lassila kertoi MTV Uutisten haastattelussa olevansa erityisen huolissaan kotona koronaa sairastavista. Nyt HUS on jakanut ohjeet kotihoidossa olevien koronapotilaiden hoitoon.

Covid-19:n ja veritulpan riskiryhmät ovat melko samat: sydän- ja verisuonisairaudet, lihavuus, diabetes, keuhkoahtaumatauti ja syöpä altistavat molemmille. Tämä viittaa siihen, että veren hyytymishäiriöt liittyvät covid-19-taudin etenemiseen. Myös pitkä vuodelepo nostaa veritulpan syntymisen riskiä.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS on jakanut ohjeet, joilla kotihoidossa oleva potilas voi pienentää veritulppariskiään.

  • juo 2–2,5 nestettä vuorokaudessa
  • käytä hoitosukkaa tai niin sanottua lentosukkaa
  • pyri jaloittelemaan toistuvasti, vaihda asentoa, liikuta jalkoja ja vältä unilääkkeitä
  • ota määrätyt verenpaine-, diabetes- ja kolesterolilääkkeet ohjeen mukaan
  • seuraa verenpainetta ja verensokeriarvoja, jos siihen on kotona seurantamittarit
  • lopeta tupakointi
  • huolehdi hyvästä suu- ja hammashygieniasta

Riskipotilaalle estolääkitys

Lääkäreiden tehtävä on arvioida todetun koronapotilaan veritulpan riski ja kertoa hänelle mahdollisista veritulppaoireista, kuten alaraaja- ja rintakivuista. Mikäli potilaalla on useita tukoksen riskitekijöitä, käytetään estolääkityksenä pienimolekyylistä hepariinia.

Jos potilaan riski veritulppaan on pieni tai korkeintaan kohtalainen ja covid-oireet ovat lieviä ja loppuvat viikon kuluessa, ei erityistoimenpiteitä tarvita.

Siinä tapauksessa, että potilaalla ilmenee äkillisiä hengitysvaikeuksia tai hänen yleistilansa romahtaa, tulee soittaa hätänumeroon 112.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähde: HUS

Lue myös:

    Uusimmat