Veriplasman avulla saatu lupaavia tuloksia Ruotsissa koronaviruksen hoidossa – Suomessa tutkimusta haittaa yksi ongelma: "Olemme valmiita silloin, kun tartuntamäärät alkavat nousta"

Lupaavia tuloksia koronahoidosta Ruotsissa – Suomessa testataan samaa metodia 4:18
Lupaavia tuloksia koronahoidosta Ruotsissa – Suomessa testataan samaa metodia.

Karoliinisessa instituutissa tehtyjen kokeiden varhaisten tulosten mukaan koronapotilaat voivat päästä eroon viruksesta veressään yhdessä päivässä, jos he saavat taudista toipuneelta vasta-aineita sisältävää veriplasmaa.

Toistaiseksi ei kuitenkaan tiedetä muun muassa sitä, kuinka paljon veriplasmaa tarvitaan.

Infektiosairauksien professori Anu Kantele ei ole yllättynyt Ruotsissa saaduista tuloksista.

– Nämä uutiset ovat hyviä, mutta eivät yllättäviä. Kiinalaisissa tutkimuksissa on aiemmin raportoitu vastaavaa. Tämä on juuri se, mitä toivomme tapahtuvan, kun plasmaa annetaan.

Suomessa tehdään vastaavaa tutkimusta. Tutkimusta vetävä Kantele kertoo, että tarvittavat luvat tutkimusta varten ovat kunnossa ja ensimmäisiä toipilaita on seulottu. 

– Olemme etsineet luovuttajiksi sopivia henkilöitä. Tavoite on, että ensimmäinen vapaaehtoinen luovuttaa verta veripalvelussa tällä viikolla.

Kanteleen mukaan tutkimukset ovat lähteneet hyvin käyntiin. Tällä hetkellä veriplasman luovutusta koronaviruksen hoitoon pilotoidaan vaihe vaiheelta. Tavoitteena on päästä antamaan veriplasmaa pian myös potilaille.

Turvallinen hoitomuoto

Suomessa on Ruotsiin verrattuna vähän koronapotilaita. Kantele sanoo, että tämä on tutkimusten kannalta haasteellista.

– Toisaalta voimme nyt keskittyä seulomaan taudin sairastaneita ja valmistamaan toipilasplasmaa, kun tilanne on tällä hetkellä rauhallinen. Näin olemme valmiita silloin, kun tartuntamäärät alkavat nousta.

Toipilasplasmahoitoa pidetään tällä hetkellä lupaavimpana koronavirusinfektion hoitona, ja sen toteuttamiseksi on käynnissä useita tutkimuksia ympäri maailmaa. Aiemmat tutkimukset ovat heikkoja sen vuoksi, että niistä puuttuvat kontrolliryhmät.

– Maailmalla tehtävissä tutkimuksissa on vähän eri asetelmat, jokainen vastaa johonkin asiaan. Asiaa täytyy tutkia laajalti, ennen kuin se saadaan laajamittaiseen käyttöön.

Veriplasmahoitoa pidetään turvallisena.

– Yhdysvalloissa veriplasmaa on annettu tutkimatta 5 000 ihmiselle, ja vakavia haittavaikutuksia on tullut alle prosentille.

Lue myös:

    Uusimmat