Veripalvelu varautunut juhannukseen täyttämällä hätäverivarastoja – "Onnettomuuden uhrit eivät pidä kesälomia"

1:05
SPR:n Satu Pastila kertoo videolla, tarttuuko korona verenluovutuksesta ja mitä tauteja verestä testataan ennen luovutusta.

Veripalvelu toivoo erityisesti myös afrikkalaistaustaisten luovuttavan verta.

SPR:n verenluovutuksen johtaja Satu Pastila kertoo, että kesäisin luovuttajia on yleensä hyvin liikkeellä, kun työkiireet hellittävät. Verenluovuttajia tarvitaan noin 800 joka arkipäivä, joten veripalvelu muistuttaa jatkuvasti verenluovuttamisen tärkeydestä.

– Etenkin hätäverta pitää olla ennen pyhiä hyvin varastossa. Onnettomuuden uhrit eivät pidä kesälomia, Pastila sanoi juhannusviikolla Viiden jälkeen -ohjelmalle.

SPR:n veripalvelussa kaivataan jatkuvasti erityisesti näiden veriryhmien verta: A+, O+ ja O-. Kaksi ensimmäistä ovat Suomen yleisimmät veriryhmät. O- puolestaan on hätäverta, joka sopii kaikille. Sitä voidaan siis antaa onnettomuuksissa ja kiireellisissä leikkauksissa kaikille, jos veriryhmää ei ehditä tarkistaa.

Luovuttajan ei tarvitse tietää omaa veriryhmäänsä, se tarkistetaan luovutuksen yhteydessä.

– Luovuttamisen voi aloittaa 18-vuotiaana ja jos luovuttaa säännöllisesti, voi luovuttaa 71-vuotiaaksi asti.

Yllä olevalla videolla Satu Pastila kertoo, mitä sairauksia luovutetusta verestä tarkistetaan

Vain harvinaista verta pakastetaan

Veripalvelu on jo jonkin aikaa kampanjoinut myös afrikkalaistaustaisten verenluovutuksen lisäämiseksi.

–Afrikassa on harvinaisia veriryhmiä, ja Suomessa on afrikkalaistaustaista väestöä jonkin verran. Afrikassa esiintyy melko paljon sirppisoluanemiaa, joka vaatii runsaasti verensiirtoja. Siksi etsimme veriryhmä U-luovuttajia, sillä heidän verensä sopii juuri tuohon tilanteeseen, Pastila sanoo.

Harvinaisia veriryhmiä pakastetaan, mutta muuten luovutettua verta ei säilötä. Siksi verta pitää saada tasaisesti jatkuvalla syötöllä.

– Pakastaminen on monimutkainen prosessi, joka ei ole käyttökelpoinen normaalissa verensiirtohoidossa. Lyhimmillään luovutettu veri säilyy muutamia päiviä, punasoluissa käyttöaika on pari viikkoa.

Näin luovutettu veri jaetaan:

  • Punasoluvalmisteita mm. sydänleikkaus- tai elinsiirtopotilaille.
  • Verihiutaleita esim. verisyöpäpotilaille, joiden oma luuydin ei tuota verihiutaleita rankkojen syöpähoitojen vuoksi.
  • Veren plasmasta voidaan erotella lääkkeitä esimerkiksi vuototautien, hyytymistekijäpuutosten ja verenvuotojen hoitoon.
  • Valkosoluja mm. henkeä uhkaaviin tulehduksiin, joihin antibioottihoito ei tehoa. Valkosoluvalmisteita tehdään vain tilauksesta, ja luovuttajat kutsutaan erikseen.

Lue myös:

    Videot

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja