Verenpainelääkitys näyttäisi pienentävän glaukoomariskiä

Verenpainelääkityksen aloittaminen saattaa tanskalaistutkimuksen perusteella pienentää riskiä sairastua glaukooma-silmäsairauteen.

Yhteys havaittiin tutkimalla yli 2,6 miljoonan tanskalaisen rekisteritietoja vuosilta 1996–2012.

Rekisterien avulla tutkijat ensin yhdistivät verenpainelääkitykset suurentuneeseen glaukoomariskiin, mutta kuva muuttui tarkemmissa analyyseissa. Kun huomioitiin, muuttuiko potilaiden glaukoomariski verenpainelääkityksen aloittamisen jälkeen, sairastumisriskin huomattiin pienenevän lääkityksen myötä.

Näin ollen havainnot viittaavat siihen, että vaikka verenpainetauti saattaa altistaa glaukoomalle, verenpainelääkkeet voivat kumota tuon liikariskin.

Lääkitysten lisäksi tuloksiin on kuitenkin voinut vaikuttaa moni muukin seikka.

Glaukooma on hitaasti etenevä, näkövammaisuutta aiheuttava silmäsairaus. Sen merkittävin riskitekijä on koholla oleva silmänpaine. Tauti yleistyy iän myötä: valtaosa hoidettavista potilaista on yli 65-vuotiaita. Silmänpaineen alentaminen esimerkiksi lääkkeillä tai leikkauksella on ainoa tunnettu hoito glaukoomaan.

Tutkimus julkaistiin Hypertension-lehdessä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja