Verenpainetaudin ja glaukooman yhteydestä lisää näyttöä

Tuoreet tutkimustulokset vahvistavat entisestäänkin näyttöä, että verenpainetautia sairastavat voivat sairastua glaukooma-silmäsairauteen muita herkemmin.

Tulokset perustuvat yli 200 000 eteläkorealaisen sairausvakuutusrekisteritietoihin. Osallistujista puolilla oli verenpainetauti.

Rekisteritietojen perusteella verenpainetautia potevien riski sairastua avokulmaglaukoomaan oli 16 prosenttia suurempi kuin verrokkien, joiden verenpaine ei ollut koholla. Tämä havaittiin 11-vuotisen seurannan aikana.

Sairastumisriski havaittiin kaikenikäisillä, mutta alle 65-vuotiailla verenpainepotilailla se oli jonkin verran voimakkaampi kuin vanhemmilla.

Glaukooma on hitaasti etenevä, näkövammaisuutta aiheuttava silmäsairaus. Se yleistyy iän myötä, ja valtaosa hoidettavista potilaista on yli 65-vuotiaita. Silmänpaineen alentaminen on ainoa tunnettu hoito glaukoomaan.

Tutkimus julkaistiin Journal of Hypertension -lehdessä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Glaukooma tulee salakavalasti

Miten glaukoomaa hoidetaan? Mitkä asiat lisäävät glaukoomaan sairastumisen riskiä? Silmätautien erikoislääkäri Jaana Hietanen ja glaukoomaa sairastava teatterineuvos Eila Roine kertoivat sairaudesta Studio55.fi-lähetyksessä. 

17:27

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja