Käytätkö verenpainelääkettä? Saatat säästyä dementialta

Diureetti-verenpainelääkkeitä käyttävät iäkkäät saattavat säästyä dementialta muita todennäköisemmin. Tuoreessa tutkimuksessa vaikutus liittyi diureettilääkkeisiin, mutta todennäköisesti sama koskee myös muita verenpainelääkkeitä.

Tutkijoiden havainto perustuu viidentoista aikaisemman tutkimuksen ja 53 000 keskimäärin 76-vuotiaan terveystietoihin. Heistä 3 400 oli sairastunut dementiaan keskimäärin kuusivuotisten seurantojen aikana.

Diureetteja käyttävien riski sairastua dementiaan oli aineistojen perusteella 15–17 prosenttia pienempi ja Alzheimerin tautiin 18 prosenttia pienempi kuin ikätovereiden, jotka eivät olleet lääkityksellä. Yhteys havaittiin monenlaisissa tutkimuksissa ja riippumatta potilaiden iästä, dementiariskiin vaikuttavista sairauksista ja monista muista seikoista.

Suotuisat vaikutukset selittyvät luultavasti verenpaineen alentumisella, mikä ehkäisee monia dementiallekin altistavia sairauksia. Tutkimus julkaistiin Journal of Hypertension -lehdessä.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa. 

Kohonnut verenpaine – salakavala yllättäjä

Studio55.fi lähetyksessä vieraana professori ja ylilääkäri Kimmo Kontula toukokuussa 2015. 

25:35

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja